Începând cu anul universitar 2020-2021, violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrei Naționale Radio din București, va deveni cadru didactic asociat al Facultăţii de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, şase tineri violoniști având posibilitatea de a studia cu acesta.
Propunerea Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara care i-a fost adresată violonistului Alexandru Tomescu vine după colaborarea extraordinară pe care acesta o are cu violistul Ladislau Cristian Andriș, cadru didactic asociat la Clasa de violă, ambii fiind directori artistici ai Romanian Chamber Orchestra și mentori la Academia de Muzică și Arte frumoase „George Enescu” din Mihăileni.
Colaborarea dintre Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și violonistul Alexandru Tomescu are în vedere și dezvoltarea unor proiecte noi, care să atragă un număr cât mai mare de studenți valoroși și care să constituie un suport educațional solid și continuu, transmit reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara.
În urma examenelor de admitere care vor avea loc în lunile iulie și septembrie, șase tineri violoniști vor avea posibilitatea de studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat.
„Mă bucur din toată inima să mă alătur bunului meu prieten, violistul Ladislau Cristian Andriș, cadru didactic asociat la clasa de violă, precum și întregului corp profesoral al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, pentru a mă dedica formării viitoarei generații de muzicieni români. De mulți ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viața unui artist; iată că a venit în sfârșit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violoniști”, spune Alexandru Tomescu.
Rectorul UVT, prof. univ.dr. Marilen Pirtea, declară că ambiția UVT este de a promova meritocrația și valorile creatoare, talentele și inteligențele șlefuite prin programe de educație avansată și prin linii de cercetare interdisciplinare: „În acest spirit universitar, suntem deosebit de bucuroși pentru binevenita intrare a maestrului Alexandru Tomescu în comunitatea noastră academică, un artist și un mentor semnificativ al scenei muzicale naționale și internaționale. (…) Îi mulțumim pentru că a acceptat propunerea UVT, accea de a-și îndrepta mentoratul artistic spre studenții de aici.”
Cariera muzicală lui Alexandru Tomescu se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.
Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical, Ascultă 5 minute de muzică clasică, și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Naționale Radio București, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur până în 2023.
Ultimele comentarii