Muzică pe roţi, la Timişoara

 

În şase locaţii din Timişoara – într-o biserică, în tramvaie, într-un parc, într-o piaţă şi pe Bega – vor avea loc, sub cupola „Muzicii pe roţi”, concerte de muzică clasică.

 

Asociația Cultural-Educațională Melopolis organizează în perioada 24 – 30 septembrie, în cadrul proiectului Muzica pe roţi, o serie de concerte în şase locații, din tot atâtea cartiere timișorene: Biserica Ortodoxă din Ghiroda Nouă (pe 24 septembrie, de la ora 12), în tramvaiul 10, pe traseul Calea Buziașului – Calea Torontalului (26 septembrie, ora 9), Parcul „Petofi Sandor”, din Freidor (27 septembrie, ora 18), în tramvaiul 2, pe traseul Piața Libertății –  Calea Șagului (28 septembrie, ora 16), pe Canalul Bega, între Parcul Copiilor – Piața Iosefin –  Autogară (29 septembrie, ora 18), şi în Piața Mehala (30 septembrie, ora 11).

În cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, soliști și membrii în şase formații instrumentale și vocal-instrumentale, îndrumați de şase coordonatori.

În caz de timp nefavorabil manifestările în aer liber vor fi reprogramate, anuţă organizatorii.

Ideea proiectului Muzica pe roţi – care se înscrie în Strategia culturală a Municipiului Timișoara 2014- 2024 – a apărut, spun organizatorii, într-un context în care se impune creșterea participării culturale, în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât în studiul sociologic „Cercetare în Timișoara și Timiș”, realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timișoara 2014- 2024.

Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar. Proiectul vine să susțină conținutul cultural și artistic al TM2021, teritoriul Locuri, stația Îndrăznește (vizează implicarea cetățenilor, creșterea puterii comunității locale, democratizarea spațiului comun, intervenții urbane participative), traseu Impuls (artele spectacolului ca instrument de revendicare a spațiului public de la periferiile orașului)”, declară Daniel Simion, preşedintele Asociației Cultură-Educațională Melopolis.

Începând cu ediția de anul acesta, mai spune el, Melopolis îşi propune să abordeze noţiunea de cartiere în sens mai larg, nu doar ca unități administrative bine determinate în teritoriu, dar și comunități, grupuri care împărtășesc valori comune. „Timișorenii își doresc să ia parte la acte culturale de calitate, în proximitate, în locul de care se simt atașați, nu doar în zonele dedicate evenimentelor culturale din centrul orașului. Conceptul de cartier merită redefinit în condițiile în care, în ultima vreme, se constată o fragmentare a comunității, apar fluctuații – unii vin, alții pleacă, pentru unii cartierul înseamnă doar locul de dormit, locul în care se întorc seara după orele de serviciu, pentru alții este un loc în care își doresc să petreacă mai mult timp, un loc de care se simt atașați din copilărie”, anunţă organizatorii.

Daniel Simion mai spune că, dat fiind că muzica este un limbaj universal, care aduce oamenii împreună, proiectul își propune să dezvolte și noi categorii de public din comunitățile vizate, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională: „Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce Muzica pe roţi acolo unde este nevoie de ea: în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate. Credem că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, atunci când este oferită cu bucurie, în spaţii neconvenţionale, iar repertoriul pe care l-am ales împreună cu partenerii noștri este accesibil.”

Proiectul Muzica pe roţi este realizat în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, cu Filarmonica Banatul, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Parohia Ortodoxă Timișoara-Ghiroda Nouă, RATT, Corabia Piraților.

Asociația Cultural – Educațională Melopolis realizează activități cultural-educative și implementea-ză proiecte din sfera educației muzicale,  organizează ateliere muzicale interactive folosind reciclarea creativă și promovează prin acțiunile sale învățarea experiențială a copiilor.

Print Friendly, PDF & Email