Dacă, în 6 ianuarie 2015, magistraţii completului de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti vor admite solicitarea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de zece ani de închisoare, eliberarea lui şi rejudecarea apelului din Dosarul ICA, ni se va dovedi că (încă sau din nou?) trăim într-o ţară în care sistemul construit de acesta pentru a fugi de Justiţie este, totuşi, infailibil, iar eforturile de a-l întreţine nu au fost inutile. În România-Grivco, adică.
Înainte de procesul în care, în 6 ianuarie 2015, un complet de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti urma să judece admiterea sau respingerea solicitării Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de zece ani de închisoare, primită în vara lui 2014, eliberarea lui şi rejudecarea apelului din Dosarul ICA, mi-a atras atenţia un schimb de replici între acesta şi, până mai ieri, fostul său om de încredere, Daniel Constantin. A cărui ascensiune politică, datorată lui Dan Voiculescu, a culminat prin instalarea sa în fruntea PC şi, din 2013, prin numirea ca viceprim-ministru în Guvernul Ponta, după ce, în 2012, fusese uns ministru al Agriculturii. Schimb de replici care trădează, pe de o parte, rolul pe care Daniel Constantin urma să-l joace în maratonul judiciar la care se înhămase de ani de zile Dan Voiculescu, iar pe de alta, scopul jocurilor politice ale acestuia.
Dan Voiculescu îşi începea anul scriind pe blog, din penitenciar – un amănunt nu lipsit de însemnătate, dat fiind că deţinuţilor nu le este permis să aibă în celulă telefoane mobile, tablete sau laptopuri, prin intermediul cărora pot comunica cu exteriorul. Acuzându-l pe Daniel Constantin de „lipsă de conştiinţă” şi propovăduind că 2015 va fi anul în care acesta va fi judecat „de Dumnezeu, dar şi de Justiţie”. La scurt timp după aceea, a venit replica lui Daniel Constantin. Timidă. Şi justificativă în faţa fostului său şef. Precizând că, din poziţia de ministru şi în calitate de cetăţean, este nevoit să respecte legile şi deciziile Justiţiei şi că atitudinea sa de ministru a fost că „nu va interveni în niciun dosar”, cu menţiunea, însă, că, în 2012, i-a comunicat lui Dan Voiculescu „această decizie corectă şi consecventă cu modul de lucru instituţional”.
Ce se înţelege de aici? Că în 2012, Dan Voiculescu i-a solicitat lui Daniel Constantin ca, din funcţia de ministru al Agriculturii – în care ajunsese doar datorită susţinerii sale – să se implice în Dosarul ICA, în favoarea sa. Comandă pe care, deducem, Daniel Constantin nu a executat-o. De teamă de lege, probabil. Aşa se face că, în 2014, când dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare intrase pe ultima sută de metri, Ministerul Agriculturii, la a cărui conducere se afla Daniel Constantin, îşi menţinuse calitatea de parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. În caz contrar, nu se mai putea vorbi despre prejudiciu şi, deci, dosarul urma să aibă un happy-end îndelung aşteptat. Timp de mai mult de zece ani. La scurt timp după ce, în 2013, Dan Voiculescu devenise artizanul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, şi până în 2014, acesta se înhămase la un veritabil maraton judiciar, în care a făcut uz de toate tertipurile judiciare care i-ar fi putut asigura succesul şi libertatea. Un maraton judiciar care dezvăluie o rafinare a metodelor prin care un om politic poate ţine în şah, ani şi ani, Justiţia. Un melanj de tehnici care a inclus:
1. Intrarea în alianţe politice prefigurate ca şi câştigătoare. La alegerile din 2004, PUR – cum se numea pe atunci partidul lui Dan Voiculescu – a intrat în Uniunea Naţională PSD+PUR. La scurt timp, însă, a renunţat şi a trecut de partea Alianţei DA, cu care a intrat la guvernare. S-a retras şi de acolo, la finalul lui 2006. În 2008, care previziona un mariaj guvernamental PDL-PSD, a intrat în alianţă cu social-democraţii, până în 2011, când a încheiat Alianţa de Centru-Dreapta, alături de PNL. Apoi, împreună cu PSD, au format USL.
2. Joaca de-a şi cu Parlamentul, doar pentru a plimba dosarul între instanţe şi a trage de timp. Prima dată, d-l Voiculescu a părăsit Parlamentul în septembrie 2007, după ruptura Alianţei DA. Atunci a invocat lipsa de susţinere a proiectelor PC. I-a trecut supărarea în 2008, când s-a înscris şi a câştigat un nou mandat. În iunie 2012, însă, a demisionat din nou. Pe motiv de respingere a unui proiect privind dublarea sancţiunilor pentru evaziune fiscală. Imposibil de crezut: ar fi avut posibilitatea să-şi mai dea demisia din motive similare. Din 37 de iniţiative legislative pe care le-a avut în mandatul încheiat prematur, mai mult de 20 fuseseră respinse. În iunie 2012, însă, dosarul de corupţie se apropiase de final, la ÎCCJ, o instanţă ce se dovedise necontrolabilă şi ameninţătoare, odată cu condamnarea lui Adrian Năstase. Cum competenţa ÎCCJ fusese atrasă de calitatea de senator, demisia lui din Parlament a determinat mutarea procesului la Tribunalul Bucureşti. Atrăgând astfel după sine posibilitatea prelungirii termenului de finalizare a dosarului. Tentaţia de a fi, oficial, în rândurile din faţă ale politicii a fost mare. După instalarea la putere a Guvernului USL, s-a înscris din nou în cursa pentru parlamentare. În decembrie 2012 a ajuns senator. Numai că, după alegeri, Dosarul ICA s-a întors pe teren minat, la ÎCCJ. Pentru că problemele nu dădeau semne că se vor rezolva, cum probabil şi-a făcut calculele sau, poate, după cum i se promisese, dl Voiculescu nu s-a prezentat să depună jurământul, fiind doar senator de facto, nu şi de jure. După scandal şi presiuni mediatice, în ianuarie 2013 a demisionat. A treia oară. Motivând că vrea să se pună la dispoziţia anchetatorilor. Era, oricum, obligat să o facă… Diferenţa era dată de instanţa în faţa căreia urma să răspundă. A reuşit, însă, să evite Curtea Supremă. Într-un final, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, unde, în vara anului trecut, s-a pronunţat sentinţa.
3. Campaniile mediatice sinonime cu linşajul prin presă – gândite în interiorul trustului de presă transferat pe numele fiicei sale –, îndreptate, în mare parte, împotriva unor judecători ai ÎCCJ şi membri ai CSM. De altfel, după parlamentarele din decembrie 2012, OSCE declara că o parte a presei ţinteşte, fără drept, deasupra poziţiei de a patra putere în stat: „Un exemplu clar de manipulare politică a presei este Trustul Intact”.
4. Punerea la dispoziţia prietenilor politici a studiourilor televiziunilor dinTrustul Intact. Nu în ultimul rând, punerea la dispoziţia prietenilor politici a studiourilor televiziunilor dinTrustul Intact. Despre ex-senatorul Dan Voiculescu, fondatorul PC şi al Trustului Intact, se poate spune că este omul de care liderii USL au depins pentru a ajunge, în 2012, la putere. Au beneficiat de intensă expunere mediatică pozitivă şi au fructificat electoral roadele agresivelor campanii mediatice negative îndreptate împotriva adversarilor politici. Deşi logoreea live nu este echivalentul eficienţei actului de guvernare, liderii USL obţinuseră, în schimb, ceea ce i-a interesat mai mult decât actul de guvernare: menţinerea cotei de popularitate. Ce au oferit la schimb beneficiarii spaţiilor de emisie? Posibilitatea ca omul de încredere al lui Dan Voiculescu să ajungă într-o poziţie din care putea face jocurile în favoarea şefului şi mentorului său politic. Adică, să decidă ca Ministerul Agriculturii să renunţe la rolul de parte civilă în Dosarul ICA şi, implicit, la recuperarea prejudiciului. Aşa, nu se mai putea vorbi despre prejudiciu. Deci, zarurile ar fi fost aruncate în favoarea lui Dan Voiculescu. Aici, unde era speranţa, ultima speranţă, s-a produs, însă, scurt-circuitul – şi nu datorat moralităţii lui Daniel Constantin, cât, cel mai probabil, fricii sale în faţa urmărilor legale care ar fi succedat o astfel de decizie – care a dus la sentinţa pronunţată în 8 august 2014: zece ani de detenţie pentru Dan Voiculescu.
Dacă cinci luni mai târziu, în 6 ianuarie 2015, magistraţii completului de divergenţă al Curţii de Apel Bucureşti vor admite solicitarea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei de zece ani de închisoare, eliberarea lui şi rejudecarea apelului din Dosarul ICA, ni se va dovedi că (încă sau din nou?) trăim într-o ţară în care sistemul construit de Dan Voiculescu pentru a fugi de Justiţie este, totuşi, infailibil, iar eforturile de întreţine nu sunt inutile. În România-Grivco, adică.
. Fortele retrograde actioneaza concertat !Dacă o idee profund benefică cuprinde masele de oameni, ea generează atunci o undă colosală de energie pozitivă care poate fi însăşi cheia transformării acestui popor. Kominternistii si bolsevicii, acţionează extrem de virulent şi cu maximă îndârjire prin mass-media (pe care o au de regula, sub control ) atunci când unii oameni sau grupări fac cunoscute lumii întregi adevărul oripilant despre acţiunile şi intrigile lor.Fii de Kominternisti si bolsevicii, de la vârf caută atunci să distrugă prin orice mijloace persoanele sau organizaţiile respective, profitând de credulitatea tâmpă a omului de rând care poate fi manipulat cu uşurinţă si dupa ce “ au invatat la gat cravata cum se face nodul”, vin pe ecranele TV “ sa blagoslaveasca norodul, cu chipul lor de oaie creata”, cum inca acum o suta cinzeci de ani scria Eminescu !. In acest sens avem cazul PNT-CD, Miscarea Ecologista din Romania-MER, Conventia Democratica si alianta D.A. (Dreptate si Adevar), etc. si mai curand incercari de a pune cu botul pe labe noul PNL si pe Presedintele Iohannis !
Iata dece partea constienta a natiei romane care a provocat rasturnarea de la 16 noembirie, trebuie sa ramana vigilenta !