Ultimele articole ale autorului


Minciuni vinovate, cu “turnători” la Securitate

Prin acţiuni de manipulare a opiniei publice cu informaţii de la CNSAS trunchiate sau deformat prezentate, care aruncă suspiciuni asupra unor membri ai instituţiei şi a instituţiei în ansamblul său, nu doar că se demonetizează sintagma de “colaborator al Securităţii”, ci se aruncă în derizoriu activitatea CNSAS. Ceea ce este grav.   Tema, intens mediatizată ieri, “declarația la Securitate a lui Crin Antonescu” este un subiect de presă, lansat în campanie electorală, care nu are la bază nicio investigație jurnalistică, ci doar un document CNSAS, prezentat însă în mod manipulator. Pe de o parte, a fost scoasă din context şi…

Citeşte articolul   

David Seko: “Mă încremenește cât de precis poate fi ceasul revenirii orbirii și fricii”

La 19 ani, timişoreanul David Seko este cel mai mai tânăr autor publicat de editura Junimea, în ultimii 20 de ani. Şi nu este doar autorul unui recent volum de nuvele, Războiul fără veac, ci a făcut deja paşi importanţi şi pe terenul damaturgiei:  în timpul liceului a scris câteva piese de teatru , unele jucate cu sala plină la Timişoara, iar acum, împreună cu un actor al Teatrului German de Stat din Timişoara, pregăteşte un spectacol adaptat după Fraţii Karamazov. L-am invitat pe David Seko la un dialog despre volumul său recent lansat, despre interesul pentru istorie şi pentru…

Citeşte articolul   

Tatiana Niculescu: „Destinul lui Iuliu Hossu vorbește lumii noastre de azi”

După o serie de biografii interbelice pe care Tatiana Niculescu le-a scris în ultimii ani, cel mai nou volum este o ficţiune istorică: Sfântul Nr. 6 (Humanitas, 2025). Un volum inspirat de memoriile primului cardinal român, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. „Era un gând mai vechi să trec de la mica mea colecție de biografii interbelice la anii instalării comunismului și la vieți marcate de marea fractură politică și socială petrecută după cel de al Doilea Război Mondial. Or viața lui Iuliu Hossu, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și mort în 1970, îmi oferea cel mai bun arc de timp…

Citeşte articolul   

Toma Enache: „Enescu rămâne un vis împlinit al tuturor românilor”

În 4 mai se vor împlini 70 de ani de la intrarea în veşnicie a marelui George Enescu, considerat geniul muzicii româneşti. Primul film artistic despre viaţa şi opera acestuia, Enescu, jupuit de viu, făcut de regizorul Toma Enache, se află în perioada aceasta în turneu naţional, sub egida Enescu70. L-am invitat la un dialog pe Toma Enache – regizorul cunoscut pentru lungmetrajele Nu sunt faimos, dar sunt aromân, primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, și răscolitorul Între chin și amin, primul film despre ororile comuniste din cadrul Experimentului Pitești. Un dialog despre geneza acestui film, care a…

Citeşte articolul   

Corneliu Bjola: „Dacă războiul hibrid nu e luat în serios, ajungi în situația de a te preda fără luptă”

Corneliu Bjola este profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, unde cercetează impactul tehnologiei digitale asupra activității diplomatice, cu accent pe comunicarea strategică și influența digitală, precum și pe teorii și metode pentru contracararea dezinformării și propagandei. Zilele trecute a conferenţiat la Timişoara, pe tema “Războiul hibrid digital: Noua frontieră a conflictelor geopolitice”. L-am invitat pe profesorul Corneliu Bjola la un interviu despre războiul hibrid, care ne afectează şi pe noi, şi modul în care operează acesta, despre apariţia în peisajul politic din România a „lebedei negre” Călin Georgescu şi riscul de securitate creat, despre limita libertăţii de exprimare pe…

Citeşte articolul   
Page 1 of 166
1 2 3 166