Marcel Tolcea, către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală: „Din afară, se vede ca şi cum aţi pus monopol pe proiect”

Profesorul universitar şi scriitorul Marcel Tolcea, fost director al Muzeului de Artă din Timişoara, spune că Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană pare să fi pus monopol pe proiectul „Timişoara Capitală Culturală a Europei în 2021” şi cere implicarea şi a reprezentanţilor unor asociaţii, ai unor instituţii de cultură din oraş, „care pot să facă ceea ce, oricum, fac în mod obişnuit”.

 

Primarul Nicolae Robu a organizat, luni seară, la sediul Primăriei Timişoara, o întâlnire între personalități culturale ale orașului şi reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală. Scopul a fost informarea participanților nu doar asupra conţinutului şi stadiului proiectului, ci şi asupra posibilităților fiecăruia de implicare, dialogul între ei şi reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană şi expunerea de sugestii, pentru îmbunătăţirea activităţii acesteia.

Citeşte şi: Vasile Popovici: „În proiectul Timişoara Capitală Culturală, doamna Neumann decide şi domnul Neumann controlează”

Unul dintre cei prezenţi la dezbatere a fost profesorul universitar şi scriitorul Marcel Tolcea, fost director al Muzeului de Artă din Timişoara. Acesta spune că deşi Simona Neumann a făcut un lucru foarte bun din punct de vedere funcţionăresc – „E greu să vorbeşti limba UE şi să cunoşti toată sintaxa respectivă, lucrurile pe care le aşteaptă Europa de la un asemenea program” –, nu trebuie să cădem în „paranoia aia bănăţeană, că noi am făcut neapărat un lucru extraordinar din punct de vedere al şurubărelii la la dosar. Noi avem un lucru pe care nu îl are nimeni din această ţară: o dimensiune reală interculturală. Ca dovadă că UE gândea în aceşti termeni a fost faptul că Novi Sad-ul a fost cealaltă capitală culturală aleasă.”

Marcel Tolcea reproşează Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană că, din afară, se vede „prost, ca şi cum aţi pus monopol”. La fel cum, aminteşte acesta, s-a văzut prost şi de pe scenă, după câştigarea titlului de capitală culturală europeană, când au fost date nişte premii, şi unde primarul nu exista: „E foarte frumos că Simona Neuman i-a mulţumit domnului Neumann. Dar să nu-i mulţumeşti primarului, când eşti capitală culturală şi când primarul este în sală şi este cel răspunzător pentru ceea ce se întâmplă…”

Citeşte şi: Brînduşa Armanca: „Pe ce s-au cheltuit, anul trecut, 2,5 milioane de euro, în proiectul Timişoara Capitală Culturală?”

Marcel Tolcea propune implicarea în acest proiect şi a reprezentanţilor unor asociaţii, ai unor instituţii de cultură care pot să facă ceea ce fac în mod obişnuit: „Nu trebuie să ne închipuim că asociaţia este o deus ex machina care vine cu bani şi ne dă bani. Suntem capabili să facem foarte multe lucruri pe bani puţini, aproape fără bani, pentru că e vorba despre mândria noastră. Sunt aici, în sală, reprezentanţii unor asociaţii, ai unor instituţii de cultură, care pot să facă ceea ce fac în mod obişnuit; nu trebuie să facem flip-flap-uri, că vine capitala culturală. Dar pentru asta e nevoie de transparenţă, de bunăvoinţă, de inteligenţă, de firesc. Din afară se vede ca şi cum voi aţi pus un monopol”.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu a organizat luni seară, la sediul Primăriei, o întâlnire cu personalitățile culturale ale orașului pe tema „Timișoara – Capitală Culturală a Europei în 2021”.Scopul acestei întâlniri a fost informarea participanților nu doar asupra proiectului ca și conținut și stadiu, ci şi asupra posibilităților lor de implicare, dialogul între ei şi reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală Europeană şi expunerea de sugestii pentru îmbunătăţirea activităţii acesteia.

Citeşte şi: Organizatorul Art Encounters, Ovidiu Șandor, nemulţumit de lipsa de comunicare dintre Asociaţia Timişoara Capitală Culturală și oamenii de cultură din oraş

Pe lângă conducerea asociaţiei şi a Municipalităţii, la dezbatere au participat, printre alţii, jurnalista Brînduşa Armanca, fost director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, Vasile Popovici, scriitor, profesor universitar şi fost diplomat, scriitorul şi profesorul universitar Daniel Vighi, preşedinte al asociaţiei Ariergarda, omul de afaceri Ovidiu Şandor, organizatorul bienalei Art Encounters, regizorul Florin Iepan ori directorul Filarmonicii Banatul, Corioan Gârboni. Au fost prezenţi, însă, şi reprezentanţi ai partidelor, de exemplu, Alexandru Cadar, preşedintele USR Timişoara.

Nicolae Robu și-a exprimat, recent, nemulțumirea față de echipa Asociației Timișoara Capitală Culturală  Europeană 2021, condusă de Simona Neumann, căreia i-a reproșat lipsa de comunicare cu oamenii de cultură din oraș.

Print Friendly, PDF & Email