La Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara a fost inaugurat noul laborator de machine learning și inteligență artificială „Everseen”.
Reamenajarea completă și dotarea Laboratorului de machine learning și inteligență artificială, cu o rețea de calculatoare performante și un server, dotate cu plăci grafice performante, o investiție de 35.000 de euro, a fost finanţată de firma Everseen. Everseen a fost înfiinţată în urmă cu aproximativ ani cu angajați în mare măsură dintre absolvenții Universității Politehnica Timișoara, care se ocupă în prezent cu activitatea de cercetare în domeniul interpretării de imagini.
Noul laborator va fi folosit de studenții de la specializarea de Calculatoare și Tehnologia Informației (atât secția în limba română, cât și cea în limba engleză) și este deosebit de util, în special în perspectiva noul noului masterat în domeniul Machine Learning, care va demara din toamna acestui an la UPT, anunţă oficialii universităţii.
La inaugurarea noului laborator au participat și 21 de elevi de la liceele care au secții cu profil de informatică din Timișoara, selectați din peste 60 care și-au manifestat interesul pentru cursul de machine learning și inteligență artificială organizat cu această ocazie. Elevii au putut vedea cu această ocazie cum funcționează UPT, care e legătura cu mediul economic și, implicit, cu piața muncii. De asemenea, au putut afla ce este inteligența artificială, care sunt perspectivele în acest domeniu de avangardă și chiar au putut aplica cele învățate prin programarea unor roboței cu ajutorul inteligenței artificiale, la final fiind răsplătiți și cu premii.
Excelent ca s-a facut aceasta dotare, dar este insuficient pentru a pregati studentii la nivelul altor universitati. Am urmat acest master si cursul de Machine Learning a fost tinut (pe hartie) de dl prof Crisan, care are acum peste 70 de ani Chiar si anul trecut tot dansul a fost titularul acestui curs. Din pacate insa background-ul domniei sale in domeniu este ZERO. Cursurile in sine erau capitole rezultate din fragmentarea unei carti aparuta in 1992. Realizati ca suntem in 2020 si ca tematica anilor 1992 n-are nicio legatura cu orientarea AI si Machine Learning din zilele noastre? Nu e singura disciplina la care se prezinta tehnologii vechi de 20-30 de ani. Batrani de peste 70 de ani sunt titulari la aceste cursuri. La nicio facultate de calculatoare din tara si cu atat mai mult din Europa si SUA nu se mai abordeaza ce a „facut rost” dl Crisan, Holban, etc de pe WEB, probabil prin anul 1996. Oamenii astia iau bani degeaba si sacrifica generatii intregi fara a le oferi o pregatire minima in domeniu. Dl director al Departamentului, Mihai Micea nu se implica sa-i schimbe? I-ar conveni ca proprii lui copii sa „studieze” cu asa profesori si sa frecventeze cursuri ce adauga ZERO la formarea in AI si Machine learning?