Universitatea Politehnica Timișoara, de 97 de ani un reper în peisajul academic din România

Universitatea Politehnica Timișoara, înfiinţată rin decret regal semnat de Ferdinand I al României, aniversează, peste câteva zile, 97 de ani de existenţă. Cu acest prilej va fi organizată, începând de mâine, „Săptămâna Politehnicii”.

 

În urmă cu 97 de ani, la 11 noiembrie 1920, la Timișoara lua ființă, prin decret regal semnat de Ferdinand I al României, prima instituție de învățământ superior din vestul României, Școala Politehnică. Era înfiinţată drept răspuns la necesitatea societății de a forma ingineri, în contextul industrializării aflate în plină ascensiune.

Astăzi, Universitatea Politehnica Timișoara este o instituție de învățământ și cercetare avansată, recunoscută la nivel mondial pentru calitatea pregătirii studenților, pentru rezultatele obținute în cercetare și pentru acordurile și parteneriatele încheiate în toată lumea..

În cei 97 de ani de existenţă, peste 125.000 de absolvenți au dus mai departe spiritul Politehnicii, au devenit specialiști și au contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și economiei României. Cu o bază materială de invidiat, Universitatea Politehnica duce mai departe renumele şcolii tehnice timişorene, atât prin calitatea pregătirii studenţilor, cât şi prin cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, prin activităţile culturale și sportive pe care le promovează”, declară prof. dr. ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul UPT.

În structura UPT sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele zece facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 de studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 de cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 de cadre.

„Universitatea Politehnica Timişoara este recunoscută ca protagonist remarcabil pe scena cercetării ştiinţifice atât în plan naţional, cât şi internaţional. Existenţa si funcţionarea unui număr considerabil de centre de cercetare (25), în care activează echipe de cercetători ce pun cu succes în practică strategia de cercetare a instituţiei, conferă universităţii prestigiu profesional şi, în acelaşi timp, furnizează sursa fondurilor destinate dezvoltării. Actualizarea rezultatelor cercetării în lucrări ştiinţifice, brevete de invenţie ori produse realizate constituie o garanţie a competenţei, seriozităţii şi profesionalismului instituţional”, transmit, printr-un comunicat de presă, oficialii UPT.

Campus-ul universitar cuprinde 16 cămine studenţeşti care oferă 6.500 de locuri de cazare, o cantină studenţească, o policlinică studenţească şi două baze sportive performante.

Programul aniversar al Săptămânii Politehnicii include următoarele evenimente:

Miercuri, 8 noiembrie

Ora 12, Baza Sportivă numărul 1: 97 pentru Politehnica – studenţíi şi cadrele didactice ale UPT vor parcurge 97 de tururi de stadion, câte unul pentru fiecare an de existenţă al instituţiei – eveniment desfășurat în parteneriat cu Alergotura.

Ora 13, sala Auditorium a Bibliotecii Universității Politehnica: Întâlnirea sportivilor din Timișoara cu prof. dr. Tudor Bompa şi discuţii pe tema Modernitate vs. Necesitate în pregătirea fizică a sportivilor de performanță.

Joi, 9 noiembrie

Ora 16, Sala Mare a Senatului: Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa prof. dr. Tudor Bompa, de la Universitatea York, Toronto, Ontario, Canada.

Vineri, 10 noiembrie

Ora 11, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Club Demisol: Expoziția The answering Machine.

Ora 12, Biblioteca UPT: aniversarea prof. dr. ing. Alimpie Ignea, la împlinirea vârstei de 70 ani.

Luni-vineri, 13-17 noiembrie

Luni, între orele 8.30-13.30, marţi, miercuri şi joi, de la 8 la 13.30 , iar vineri, între 8-12.30, la Policlinica studenţească: O picătură pentru viaţă, campanie de donare de sânge adresată studenţilor şi cadrelor didactice din UPT.

Marți, 14 noiembrie

Ora 14, Sala Polivalentă: Lansarea revistei studenţeşti Mastercom.

Miercuri, 15 noiembrie

Ora 12, Sala Consiliului Rectorat: Prima întrunire a Consiliului Academic.

Print Friendly, PDF & Email