Concurs de robotică și inteligență artificială, adresat elevilor şi studenţilor

Universitatea Politehnica din Timişoara anunţă că au început înscrierile pentru concursul național RoboTEC, o competiție de robotică și inteligență artificială dedicată elevilor și studenților.

 

Concursul internațional RoboTEC (Robot Engineering Contest), ajuns la a patra ediţie, va avea loc în perioada 23-25 martie. La competiţie se pot înscrie echipe formate din trei elevi sau studenţi, care trebuie însoţiţi de un cadru didactic.

Concurenții, transmit oficialii UPT, trebuie să construiască un robot autonom, care va fi testat în cadrul uneia dintre cele şapte probe:

Line Follower Classic – proba de urmărire a liniei, care testează abilitatea robotului de a urmări un traseu, într-un timp cât mai scurt, fără erori.

Line Follower Enhanced – proba constă în urmărirea liniei în cel mai scurt timp, dar, spre deosebire de Line Follower Classic, există diverse obstacole pe parcursul traseului, cum ar fi intersecții, pereți, linii întrerupte sau culori inversate.

Line Follower Turbo – în cadrul acestei probe, va fi testată viteza robotului în timp ce parcurge o buclă, menținându-și traiectoria. Pentru siguranță, robotul va fi echipat cu un ventilator electric.

Mini Sumo & Mega Sumo – probele în care robotul trebuie să-și împingă adversarul în afara unui ring circular, diferența dintre ele fiind dimensiunea și greutatea robotului;

Maze – proba de ieșire din labirint, în care robotul pornește dintr-o celulă inițială și trebuie să găsească celula finală a acestuia, într-un timp cât mai scurt.

Freestyle – proba în care se va testa imaginația și abilitatea echipelor de a construi un robot cu o funcționalitate deosebită, pe care îl vor prezenta în fața juriului, având la dispoziție cinci minute.

Organizatorii anunţă că le oferă participanților premii substanţiale, cazare, masă și transport în comun gratuite și că nu există taxă de participare. Înscrierile se pot face până în 25 februarie, pe site-ul https://robotec.ligaac.ro/Registration/RegisterTeam.

RoboTEC, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara, Facultatea de Automatică și Calculatoare și companii din domeniul IT&C,  este o competiție de robotică și inteligență artificială, care se adresează elevilor și studenților, care au, astfel, șansa de a-și aprofunda cunoştinţele de programare, de a le pune în practică şi de a interacţiona cu alţi participanți pasionați de domeniul IT.

Ediția de anul trecut a avut 83 de participanți din România, Macedonia, Polonia și Serbia.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis, sorin.olaru@timpolis.ro