O nouă premieră medicală națională a fost realizată de medici de la Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timişoara. Este vorba despre o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian.
O pacientă în vârstă de 66 de ani a fost supusă, zilele trecute, unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic urmată de intervenție vasculară pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian, anunţă reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara.
Tumorile de glomus carotidian, explică medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară, provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman: „Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne.” Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, dar dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, fiind cazuri de sângerări intraoperatorii în care pacientul a pierdut peste 20 litri de sânge.
Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, o echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Vasculară a realizat în premieră naţională o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic. „Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională”, mai transmit reprezentanţii Clinicii de Chirurgie Vasculară. Şi anunţă că, în timpul operaţiei, pacienta a pierdut doar 50 ml de sânge.
Acest tip de procedură, explică ei, are un grad ridicat de complexitate, reprezentând pentru pacientă singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sângerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare: „Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic am reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină.”
Externarea pacientei s-a făcut după două zile de la efectuarea intervenției chirurgicale.
Echipa de medici care a realizat această intervenţie a fost formată din dr. Cristian Mihalea, dr. Cătălin Juratu și prof. dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii şapte ani, în două din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon, tarnsmit reprezentanţii Spitalului Judeţean. Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu din cadrul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean.
Ultimele comentarii