Intervenție endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală, realizată în premieră naţională, la Timişoara

O intervenție endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală în conexiune cu un anevrism de arteră iliacă comună dreapta, deosebit de complexă, a avut loc, azi, în premieră naţională, la Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean de Urgență Timişoara.

 

Echipa operatorie formată din prof. dr. Mihai Ionac, de la Clinica de Chirurgie Vasculară, dr. Adrian Tutelcă, de la Radiologie, dr. Rolf Damrau, din Germania, şi asistenta medical Mihaela Sandu, tot din Germania, a intervenit asupra unui pacient în vârstă de 81 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă abdominal și iliacă comună dreapta, cu multiple patologii cardiace.

Dispozitivul medical folosit pentru pacient a fost achiziționat pe Programul Național de Tehnici Hibride, anunţă purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara, Andreea Borboros. Aceasta mai transmite că spitalizarea și recuperarea în urma acestor intervenții este considerabil mai scurtă față de perioada de recuperare în cazul operaților clasice. Acest tip de intervenție este o alternativă la chirurgia deschisă care implică mai multe riscuri intra și postoperatorii.

În următoarele două zile la Spitalul Judeţean din Timişoara vor fi realizate şi alte intervenții similare, de către aceași echipă.

Print Friendly, PDF & Email