Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va începe distribuţia primelor doze de vaccin antigripal, care au fost cumpărate din Olanda. Vaccinurile olandeze, cu ambalaj în chineză, menite să combată gripa românească încă nu au ajuns în Timiş, iar unii medici timişeni susţin că în acest an ele sunt distribuite extrem de târziu.
200.000 de doze din Olanda
Ministerul Sănătăţii a anunţat la sfârşitul săptămânii ca o victorie faptul că primele 200.000 de doze de vaccin antigripal distribuite pentru imunizarea gratuită a populaţiei la risc, sunt produse în Olanda şi au compoziţia în conformitate “cu decizia U.E. pentru sezonul 2013 – 2014”. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut aceste precizări după ce în presă au apărut informaţii că dozele de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii ar fi din China sau destinate pieţei din această ţară. “Vaccinul pe care îl vom distribui este produs în Olanda. El urma să fie distribuit şi în China, de aceea a avut prospectul în limba chineză. Noi am cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să aprobe o derogare privind etichetarea de limba română”, spune ministrul Sănătăţii.
Cu sau fără specific chinezesc, cert este că şi în varianta cu fabricare în Olanda, vaccinul antigripal nu are specificul regional pe care îl aveau vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino, şi care ar fi fost mult mai ieftine.
Eugen Nicolăescu a precizat că vaccinul antigripal nu va fi distribuit prin farmacii, ci doar medicilor de familie, care îl vor administra gratuit populaţiei de risc.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale dau asigurări că vaccinul antigripal Influvac corespunde standardelor europene de calitate, eficacitate şi siguranţă, având compoziţia în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii “pentru emisfera nordică”, lucru care spune destul de multe. Seriile de vaccin antigripal Influvac achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, în regim de urgenţă, au ambalajul inscripţionat în limba chineză, au fost iniţial destinate exportului în China. Agenţia Naţională a Medicamentului a comunicat şi acordul de exceptare de la etichetarea în limba română, cu respectarea unor condiţii, precum: întreaga cantitate din acest produs exceptat de la etichetare în limba româna, care va fi introdusă pe teritoriul României la solicitarea Ministerului Sănătăţii, va fi utilizată numai în cadrul Programului Naţional de Imunizare al Ministerului Sănătăţii pentru sezonul 2013 – 2014, iar Influvac să fie destinat exclusiv Direcţiilor de Sănătate Publică, fiecare unitate comercială fiind în mod obligatoriu însoţită de un prospect în limba română. Vaccinul antigripal Influvac care va fi distribuit în România va trebui să fie inscripţionat în conformitate cu termenii aprobaţi.
În mod ciudat, Ministerul Sănătăţii a luat decizia să distribuie acest vaccin olandez, cu ambalaj în chineză, în condiţiile în care la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie.
Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie 400.000 de doze, restul urmând a fi completat, probabil, tot din import, la preţuri mai mari. Acesta este rezultatul, păgubos pentru bugetul de stat, al lipsei sprijinului pe care Statul ar fi trebuit să-l acorde Institutului Cantacuzino care, într-adevăr, prin specificul său, poate fi considerat de interes strategic pe plan naţional. În ciuda acestui statut, recunoscut, nu se cunosc motivele pentru care acest institut continuă să fie neglijat de către autorităţi.
Dozele încă nu au ajuns în Timiş
Dana ªpac, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, spune că dozele de vaccin antigripal nu au ajuns încă în judeţ. “Ministerul a anunţat întotdeauna când începe Campania de vaccinare, şi tot Ministerul se ocupă de distribuţie către judeţe”, spune reprezentantul D.S.P.
Virozele de până acum sunt “de intensitate joasă”, susţine Ministerul Sănătăţii
Deşi, în aglomerări mari, precum Timişoara, s-a vorbit destul de mult despre faptul că în ultimele două luni au apărut noi forme de gripă, care pot provoca complicaţii extrem de grave, prin afectarea unor organe precum inima, Ministerul Sănătăţii se pare că are cu totul alte date şi situaţii. “Conform analizelor efectuate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din Institutul Naţional de Sănătate Publică, până în prezent, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspandire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale”, susţin oficiali ai Ministerul Sănătăţii.
Mai mult, la ultima notă ministerială publicată privind infecţiile acute respiratorii şi gripă, aferentă perioadei 11 – 17 noiembrie, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că “în România intensitatea activităţii gripei/infecţiilor respiratorii acute este joasă, sub nivelul de bază, fără răspândire geografică”. Aceştia mai spun că doar în opt judeţe, printre care nu se regăseşte Timişul (Argeş, Brăila, Buzău, Gorj, Harghita, Satu Mare, Sibiu şi Teleorman) incidenţa infecţiilor respiratorii acute a depăşit, “cu o abatere standard”, incidenţa medie calculată în sistem în săptămâna anterioară.
Cât despre Timiş, totul pare să fie “vis şi armonie”, Ministerul Sănătăţii precizând că “în săptămâna 46 din 2013 a început pentru acest sezon supravegherea sentinelă a infecţiilor respiratorii acute severe. Judeţul Iaşi a raportat două cazuri SARI, iar judeţul Dolj, un caz. Celelalte şase judeţe cu spitale santinelă au raportat 0 cazuri: Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Mureş şi Timiş”.
Medic: “Vaccinurile produse la Cantacuzino sunt mai bune, pentru specificul local”
Medicul timişean Georgeta Rus, care e şi consilier judeţean din partea P.D.L., susţine că în ultimii ani s-a încetăţenit practica de importare din ţările vest-europene a unor vaccinuri antigripale, deşi vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino sunt mult mai ieftine şi mai adaptate specificului local al tulpinilor gripale. “Nu mi se pare corect să se importe din Olanda, nu e un demers justificat, chiar şi din prisma faptului că un vaccin olandez nu are cum să fie mai eficient decât unul produs pe plan local, pentru uz local. În fiecare ţară se fac studii cu specific naţional, iar vaccinurile trebuie adaptate în funcţie de aceste studii. În plus, mi se pare că în acest an se realizează extreme de târziu distribuţia de vaccin atigripal. Nu ştiu dacă s-a mai făcut atât de târziu în ultimii ani. Probabil că vor fi destule cazuri în care vaccinurile vor ajunge la pacienţi abia prin ianuarie, când deja epidemia va fi în plină desfăşurare.”
Medic epidemiolog: “Tot timpul, vaccinurile româneşti au fost mai ieftine decât cele de import”
Medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, din Timişoara, precizează că, din cauza problemelor survenite la nivelul Institutului Cantacuzino, vaccinurile antigripale româneşti au dispărut din uz în ultimii doi ani. “S-a apelat la vaccinuri de import, care de regulă, sunt mai scumpe decât cele fabricate la Institutul Cantacuzino. Deşi vaccinurile româneşti reprezentau o alternativă eficientă şi ieftină la aceste vaccinuri de import”, spune medicul timişean.
Demersuri tardive în privinţa Institutului Cantacuzino
În România, abia din a doua parte a acestui an Institutul Cantacuzino a putut lucra normal, după o perioadă în care se vorbea despre iminenţa închiderii sale. În mai, Guvernul a reglementat, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legislativ care permite finanţarea directă a Institutului Cantacuzino, condiţie premergătoare şi necesară producerii de vaccinuri antigripale în România.
Închiderea Institutului Cantacuzino ar fi fost dezastruoasă nu doar din punct de vedere economic pentru Statul român, dar ar fi prezentat şi pericole legate de sănătatea publică, importanţa Institutului fiind strategică. Conform specialiştilor din domeniul medical, închiderea liniilor de producţie pentru vaccinuri ar fi făcut România dependentă de importuri şi extrem de vulnerabilă în cazul producerii unei pandemii. Mai mult chiar, eficienţa vaccinurilor de import este pusă sub semnul întrebării, deoarece nu sunt testate în România şi nu sunt adaptate populaţiei autohtone.
De altfel, într-un raport recent al Avocatului Poporului, în care se analizează situaţia de la Institutul Cantacuzino, se precizează că vaccinurile româneşti produse la “Cantacuzino” sunt superioare celor străine, fiind adaptate profilului uman al populaţiei autohtone. “Calitatea preparatelor biologice de uz uman, ca şi puterea imunogenă a acestora, a trecut proba timpului (peste 80 de ani) dovedindu-şi eficacitatea atât prin scăderea morbidităţii în rândul populaţiei, prin boli infecţioase, cât şi prin controlul şi reducerea circulaţiei tulpinilor sălbatice”, se arată în raportul Avocatului Poporului.
Ultimele comentarii