Cu câteva ore înainte de începerea unei conferinţe internaţionale pe probleme de ortopedie şi traumatologie, pe care o organizează la Timişoara, pentru al doilea an consecutiv, l-am invitat pe prof. univ. dr. Dan Poenaru, directorul Clinicii II Ortopedie şi Traumatologie din Timişoara, la un interviu. Să vorbească despre acest eveniment la care sunt prezente nume de răsunet ale ortopediei internaţionale, venite la Timişoara nu doar să conferenţieze, ci şi să opereze. Să vorbească despre problemele cu care se confruntă la clinică, unele incredibile, în ciuda cărora se face, totuşi, înaltă performanţă. Pentru că e surprinzător să reuşeşti să fii campion naţional la numărul de intervenţii endoscopice, să ai cea mai mare rată din Europa de pacienţi hemofilici operaţi, să aduci somităţi ale ortopediei mondiale să opereze la Timişoara, dar să nu ai gipsar, să ai medici al căror salariu e mai mic decât al măturătorului de stradă, să te loveşti de interminabila criză financiară şi de decizii stupide luate de miniştri trecători, care nu au habar de ceea ce se întâmplă într-un spital.
„Vom prezenta un aparat de ultimă generaţie utilizat în diagnosticul şi urmărirea afecţiunilor aparatului locomotor”
Care sunt noutăţile abordate anul acesta la conferinţa internaţională „Actualităţi în Ortopedie şi Traumatologie”, pe care o organizaţi prin intermediul O.N.G.-ului pe care l-aţi fondat, Asociaţia pentru Dezvoltarea Ortopediei şi Traumatologiei în Timişoara şi judeţul Timiş?
Sub titlul generic de „Noutăţi în ortopedie şi traumatologie”, am invitat mai mulţi profesori străini şi români pentru a prezenta câteva aspecte mai puţin dezbătute şi, poate, mai puţin cunoscute în special de generaţia tânără de ortopezi. Am invitat din Germania pe prof. Wilhelm Friedl, un nume extrem de cunoscut şi apreciat în ortopedia europeană, timişorean la origine, care va prezenta nişte metode originale de tratament în cazul fracturilor articulare pe fond de osteoporoză. Din Ungaria va participa prof. Toth Kalman, directorul Clinicii de Ortopedie din Szeged, care va prezenta un tip de proteză cu stent scurt. Dr. Toth are o mare experienţă în această tehnică extrem de modernă şi de actuală în tratamentul coxartrozei. Din Federaţia Rusă va fi prezent prof. Alexandr Laka, care va expune o tehnică cu un instrumentar original în corecţia chirurgicală a scoliozelor. Acesta are o experienţă foarte vastă – numai la Timişoara a operat şase pacienţi, toate intervenţiile având rezultate foarte bune –, iar instrumentarul pe care îl foloseşte este omologat în U.E.
În cadrul conferinţei, vom prezenta un aparat de ultimă generaţie Simi Motion, utilizat în diagnosticul şi urmărirea afecţiunilor aparatului locomotor. Acest aparat se află deja în Clinica noastră, a fost procurat de U.M.F. „Victor Babeş” şi are un dublu scop atât în stabilirea diagnosticului şi urmărirea postoperatorie a unor pacienţi cu afecţiuni ale genunchiului sau coloanei vertebrale, dar îl folosim şi în o serie de teme de cercetare ştiinţifică. De asemenea, o dată cu prezentarea acestui aparat, vrem să prezentăm şi rezultatele preliminare obţinute într-un an, prin exploatarea lui.
Alte două teme prezentate în cadrul conferinţei, extrem de actuale, sunt „Chirurgia de înaltă performanţă în slujba sportului profesionist”, prezentată de profesorul Radu Prejbeanu şi colectivul său, şi „Tratamente moderne în patologia posttraumatică a genunchiului”, o prezentare a conf. dr. Jenel Pătraşcu, în care sunt expune două metode moderne la care avem monopol în România – le-am aplicat în premieră în România şi avem recunoaştere internaţională –, şi anume folosirea ligamentelor artificiale la genunchi şi transplantul de cartilaj.
Conferinţa se va încheia cu ceremonia de acordare a titlului de doctor honoris causa profesorului Alexandr Laka. Acesta a fost prezent în România de mai multe ori, de patru ori doar la Timişoara, unde a realizat intervenţii chirurgicale, astfel încât, acum, echipa de la Clinica II Ortopedie poate realiza singură intervenţii pe coloană, cu atât mai mult cu cât avem şi toate dotările pentru acest tip de chirurgie de înaltă performanţă. De asemenea, unul dintre colaboratorii mei a primit trei luni de instruire la Centrul de Corectare a Scoliozei, din Moscova, condus de prof. Laka, cu care avem o colaborare foarte bună în acest domeniu extrem de sensibil al scoliozei la copii. Până acum, pe majoritatea îi trimiteam în străinătate, unde costurile unei intervenţii sunt între 25.000 şi 45.000 de euro. Astfel de intervenţii se fac deja la Timişoara, iar copiii care au fost operaţi au avut o recuperare spectaculoasă. Zilele acestea, prof. Laka a operat, la Timişoara, alţi doi copii.
După conferinţa euroregională “Tehnologii moderne în ortopedie şi traumatologie” pe care aţi organizat-o în toamna anului trecut, vorbeaţi despre pregătirea unei colaborări medicale în sistemul euroregional. În ce stadiu este proiectul?
Colaborarea este funcţională. Avem o colaborare foarte bună cu Clinica de Ortopedie din Szeged, avem programe de cercetare în comun, am stabilit o legătură pe anumite teme de doctorat. Avem, de asemenea, o legătură bună cu Institutul de Ortopedie din Belgrad şi cu Clinica din Pecs. La toate manifestările noastre ştiinţifice participă medici specialişti din aceste regiuni.
„Am realizat cel mai mare număr de operaţii endoscopice din ţară”
Tot la conferinţa de anul trecut, printre temele dezbătute la Timişoara s-a regăsit, de exemplu, cea privind tehnologiile moderne în tratamentul herniei de disc. Aţi reuşit să folosiţi aceste tehnologii în mod curent şi la Timişoara?
Sigur că da. De anul trecut până acum am realizat peste 25 de intervenţii pe cale endoscopică, la pacienţi cu hernie de disc. Avem cel mai mare procentaj din ţară la astfel de intervenţii. Anul trecut am achiziţionat instrumentarul necesar. Recuperarea este spectaculoasă: pacienţii pleacă, după o zi, pe picioarele lor şi fără dureri, nu au existat complicaţii. E o tehnică laborioasă, se lucrează la microscop, iar rezultatele sunt excepţionale.
De asemenea, acum o lună am primit şi o trusă de chirurgie endoscopică a coloanei cervicale, urmând ca, probabil în luna ianuarie, să vină un mare profesor din Germania, care să ţină un curs şi să facă nişte demonstraţii, pentru ca după aceea să se poate apuca şi colegi de-ai mei de operaţii pe coloana cervicală.
Tot la conferinţa de anul trecut, se vorbea despre metodele alternative de tratament în ortopedie prin tehnica Ilizarov. Aţi reuşit să achiziţionaţi fixatorul extern Ilizarov?
Nu l-am achiziţionat încă. Nu au intrat banii, fonduri care puteau veni de la Minister, de la Spital sau de la U.M.F. Universitatea ne-a cumpărat, însă, anul acesta două truse de chirurgie endoscopică şi acest aparat Simi Motion, unic în ţară, pe care îl folosim şi în cercetare. Deci, nu am mai putut cere altceva, că mai au şi alţii nevoi. În locul acestui fixator Ilizarov utilizăm momentan metoda, dar cu alte tipuri de fixatoare, care sunt mai ieftine.
O echipă de la Moscova, condusă de profesorul Alexandr Laka împreună cu o echipă de la Clinica 2 Ortopedie au operat, în toamna anului trecut, o pacientă afectată de scolioză, uzitând de un instrumentar care nu se mai folosise până atunci în România. L-aţi mai utilizat şi la alte intervenţii?
De anul trecut, din octombrie, prof. Laka a mai fost de două ori la Timişoara şi a mai operat încă cinci pacienţi cu acest instrumentar pentru corectarea chirurgicală a scoliozelor. Este imaginat de prof. Laka, într-un institut de cercetări din Rusia, e omologat în U.E., se fabrică la Frankfurt şi este mai ieftin decât cele care se există pe piaţa europeană şi care sunt franţuzeşti sau americane, este mult mai uşor de montat şi oferă rezultate mult mai bune. Toţi pacienţii operaţi cu acest instrumentar s-au recuperat foarte bine.
„Cred că suntem singurele clinici din lume care nu mai avem gipsar”
Faceţi performanţă de invidiat. În ciuda slalomului printre minusurile sistemului sanitar…
Cel mai acut resimţim lipsa de personal mediu şi inferior. Este ceva de nedescris. Ni s-au pensionat patru infirmiere, în ultimul an, şi a venit una singură. Ni s-au pensionat femei de serviciu. Avem un spaţiu imens unde trebuie făcută curăţenie, peste 4.500 de metri pătraţi, şi, câteodată, pe o tură sunt o singură infirmieră şi o singură femeie de serviciu. E absurd că în medicină s-a trecut la această metodă de „1 la 7”. E un raport care se poate aplica la Primăria Timişoarei, de exemplu, unde sunt vreo 1.500 de angajaţi, dar nu în spitale.
Aceeaşi problemă o resimţim şi la personalul mediu, la asistente. Unele au plecat în străinătate, altele s-au pensionat, altele sunt în concediu prenatal sau postnatal. Ori pe perioadă determinată este foarte greu să angajezi şi, în plus, nu te poţi baza pe ele, pentru că nu ştii cât stau. Am avut la un moment dat şi deficit de brancardieri, dar acesta s-a rezolvat între timp.
Dar vreau să vă mai spun ceva: cred că suntem singurele clinici din lume, noi şi Ortopedia I, care nu mai avem gipsar. Fac treaba asta doctorul, rezidentul, bolnavul. Gipsarul nostru, un tip de excepţie, s-a pensionat. A vrut să lucreze ca voluntar, dar i s-au cerut atâtea aprobări, încât omul a renunţat.
În privinţa medicilor, nu avem probleme, deşi în ultimii patru ani ne-au plecat şase medici rezidenţi, care au salarii mai mici decât măturătorii, doi medici specialişti şi un asistent universitar, unde au venituri lunare de peste 4.000 de euro.
Cu repartiţia protezelor sunt probleme?
Nu. Repartiţia se face pe baza unor criterii. Dacă ai condiţii de sală şi de echipă, poţi pune proteze. Problema e că cer şi unii care nu îndeplinesc aceste condiţii, dar vor. Şi în Germania, aceste centre care pun proteze sunt acreditate, nu pune oricine vrea, chiar dacă este privat. Noi am avut un procent mulţumitor de endoproteze în acest an, chiar dacă a fost unul de austeritate. Avem o listă de aşteptare care nu depăşeşte două luni. Stăm bine. La ora actuală, în Anglia, de exemplu, lista de aşteptare este de un an şi jumătate, la fel, în Ungaria, în Italia este de şase – opt luni, în Germania, în jur de şase luni. La ambele clinici montăm, pe an, peste 500 de proteze de şold şi în jur de 150 de proteze de genunchi. Sigur, se pune întrebarea dacă pacienţii îşi cumpără protezele? În procent foarte mic. Cam 2 – 3% dintre pacienţi îşi pot permite să-şi cumpere o proteză. Am primit ajutor în acest sens şi de la C.N.A.S., şi de la C.J.A.S. Timiş, şi de la spital, încât suntem una dintre unităţile de frunte ca număr de proteze puse şi ca rezultate de protezare.
Problema o reprezintă materialele de osteosinteză folosite în urgenţă, pentru care nu am mai primit bani din 2003. Tot ce am pus gratuit am pus din donaţii primite de la colegi de-ai mei din Germania. Restul îşi cumpără pacienţii, dar nu este corect, pentru că urgenţa este asigurată prin lege de spital. Spitalul nu are bani, însă. Şi atunci ce poate face pacientul? Eu îi semnez o hârtie din care rezultă că nu am avut materialul respectiv, el o depune la C.J.A.S., Casa spune că nu are bani momentan, omul dă în judecată spitalul, şi de aici o întreagă tevatură… Asta este cea mai mare problemă: asigurarea unor fonduri pentru asistenţă traumatologică de urgenţă, care este gratuită prin lege. La o artroză, mai faci o fizioterapie, mai iei un diclofenac, nu se întâmplă nimic dacă mai amâni puţin, dar fracturile nu pot aştepta.
„Nu s-a făcut o ierarhizare corectă a spitalelor”
2014 nu se anunţă un an în care lucrurile se vor schimba în bine…
La programele care ne interesează pe noi – cel de protezare şi cel de hemofilie – am văzut că bugetele sunt mai mari cu 15%. Pentru că noi avem aici Compartimentul de chirurgie osteo-articulară a bolnavilor hemofilici, unic în ţară, care intră, pentru factorul de substituţie, în Programul naţional de hemofilie, Şi, în plus, avem cea mai mare statistică din Europa de bolnavi hemofilici operaţi, 111 bolnavi operaţi într-un an.
Ce generează această criză financiară acută din sistemul sanitar: sunt prea mici contribuţiile de sănătate încasate de la populaţie, sunt de vină „găurile negre” din sistem?
Eu nu aş vrea să vorbesc despre „găuri negre”, despre cât se fură sau dacă se fură, pentru că nu am dat concrete. Dar pot să spun că sunt bani care se pierd din cauza neglijenţei, a risipei, pe principiul de genul „nu e treaba mea”, „nu e clinica mea”.
O cauză majoră care generează aceste probleme financiare cu care se confruntă sistemul sanitar este diminuarea drastică a bazei de cotizaţie. Trei milioane de români sunt în străinătate, iar aceştia nu mai plătesc asigurările de sănătate. Persoanele active, care merg cel mai puţin la doctor şi care ar trebui să cotizeze nu mai sunt în România. Şi au plecat oameni tineri, forţa de muncă, şi au rămas în număr mai mare bătrâni şi copii, categoriile cele mai mari consumatoare de servicii medicale şi de medicamente. De asemenea, cred că s-a greşit când s-a lărgit baza de scutiri.
Apoi, nu s-a făcut o ierarhizare corectă a spitalelor, iar bugetele nu sunt corect diferenţiate în funcţie de ceea ce se face în spitalul respectiv.
O altă mare problemă este că la noi banul nu urmăreşte pacientul. Anul trecut, la noi în clinică, au fost operaţi pacienţi din 17 judeţe, dar banii din judeţele respective nu ajung la C.J.A.S. Timiş. Asta este o mare greşeală care îi defavorizează pe cei care fac performanţă.
O altă problemă este aceea că, dacă media de alocare de bani în U.E. pe cap de locuitor este de 2.950 de euro/an, în România, este de 500 de euro/an.
Dar nu există niciun sistem sanitar în lume în care pacienţii să fie complet mulţumiţi. În Finlanda, de exemplu, 86% din populaţie apreciază ca fiind foarte bun sistemul medical, dar media în Europa este cam de 52%.
as dori sa stiu si eu despre dlinica,nr de telefon, sau un nume ceva despre noua tehnica de operatie pt ca pe mine ma intereseaza in legatura cu problema mea ,hernie de disc si nu imi e totuna unde si cum se face interventia,operatia.am auzit doar orasul timisoara atat,nu am alta informatie,va multumesc