Persistenţa Consiliului Judeţean Timiş în ideea de a-şi subordona Spitalul CFR Timişoara a dus la o situaţie cel puţin ciudată. Şi anume, CJ Timiş devine administrator de dispensare prin Arad, Mehedinţi şi Caraş-Severin, pe care nu se ştie cum le va administra.
Un transfer cu efecte greu de estimat
Luna trecută s-a anunţat că Spitalul CFR din Timişoara va fi preluat de Spitalul Judeţean din Timişoara, deci va trece în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, lucru parafat printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean. Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a anunţat că a discutat acest transfer la nivel central şi a primit acordul în acest sens.
În noul context, se discută şi despre trecerea unor secţii ale Spitalului Judeţean în actualul spaţiu al Spitalului CFR şi despre transferul Clinicii de Psihiatrie de pe strada Iancu Văcărescu, în condiţiile în care imobilul urmează să fie retrocedat. Însă foarte clar nu se ştie, în momentul de faţă, ce va face Consiliul Judeţean cu patrimoniul imobiliar care îi revine în urma acestui transfer. Şi aceasta pentru că puţini ştiu că, odată cu spitalul din Timişoara, CJ Timiş preia şi dispensare din Arad, din Caraş Severin şi chiar din Mehedinţi, care aparţin de Spitalul CFR Timişoara. Astfel, CJ Timiş s-a ales cu un dispensar în Orşova, judeţul Mehedinţi, un dispensar în Oraviţa, în Caraş Severin, un dispensar medical din Depoul Caransebeş, tot în Caraş Severin, două dispensare în Arad şi alte două unităţi similare din acelaşi judeţ, din Radna, respectiv Gurahonţ.
Şi, deocamdată, nu se ştie cum va administra CJ TImiş aceste immobile. Acestea au trecut din domeniul public al Statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea CJ Timiş.
Permutări cu rezultate păguboase
E greu de estimat care vor fi efectele acestui nou transfer. Cert este că “permutările” anterioare ce au vizat Spitalul CFR Timişoara nu au avut efecte pozitive asupra instituţiei, dimpotrivă.
În timpul reformelor din mandatul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor, a fost iniţiat transferul spitalelor CFR din subordinea acestui minister în cea a Sănătăţii. Pentru că transferul a fost scriptic şi, în realitate, din punct de vedere al bugetelor, aceste spitale au rămas ale nimănui, s-a bănuit că se doreşte închiderea lor, pentru a se face loc, unor spitale şi clinici private. După ce Relu Fenechiu şi-a terminat prematur mandatul, pentru merge în penitenciar, şi după un scandal mediatic de proporţii, aceste unităţi au revenit la Transporturi.
Transferarea Spitalelor CFR dintr-o parte în alta a avut ca efecte directe şi imediate subfinanţarea lor drastică, reducerea numărului de paturi şi crearea unei situaţii fără precedent, în care ceferiştii care lucrează în structurile de siguranţă a circulaţiei au rămas fără controalele medicale şi psihologice obligatorii. Aceasta, din cauza acestui statut incert, întrucât o parte din spitalele CFR nu au mai primit acreditare de la Autoritatea Feroviară. De această situaţie au profitat din plin cabinetele private.
Plimbarea spitalelor de la un minister la altul nu a fost gratuită. Au existat costuri birocratice mari legate de transfer, s-au depus eforturi organizatorice şi s-a complicat şi mai mult statutul şi structura acestor unităţi. Sumele pierdute ajungând la câteva sute de mii de euro. Iar două policlinici CFR (una din Piteşti şi alta din Arad – care ţine de Spitalul CFR Timişoara) s-au închis, personalul acestora fiind trimis în şomaj.
“Aceste transferuri au avut efecte dezastruoase, inclusiv în Timiş, fiind perioade în care aceste unităţi spitaliceşti au rămas fără finanţare. În plus, din cauza acestor transferuri, am avut problema policlinicii de la Arad, ce ţine de Spitalul CFR Timişoara, în cazul căreia s-a venit cu decizia închiderii”, ne-a declarat Livius Cârstea, liderul Sindicatului Sanitas TImiş.
Ultimele comentarii