Cotizaţia mărită la Poli – legitimată prin votul în Consiliul Judeţean

Poate pentru a nu avea probleme la eventualele controale viitoare ale Curţii de Conturi, Consiliul Judeţean intenţionează să „legitimeze” acordarea unei cotizaţii mărite clubului de fotbal ACS Poli Timişoara, prin aprobarea ei de către consilierii judeţeni.

3,5 milioane de lei pentru 2013

stadionLa următoarea şedinţă de plen consilierii judeţeni vor trebui să voteze un proiect de hotărâre prin care se aprobă cotizaţia mărită acordată în acest an clubului ACS Poli Timişoara, pentru promovarea în Divizia A. Conform proiectului de hotărâre, întrucât anul trecut s-a aprobat aderarea Judeţului Timiş prin Consiliul Judeţean Timiş la Asociaţia ACS Poli Timişoara, „club sportiv de drept privat şi persoană juridică nonprofit fără scop lucrativ”, membrii asociatori sunt obligaţi să achite cotizaţie anuală „în funcţie de posibi-lităţile financiare”.

După ce anul trecut, tot prin hotărâre de Consiliu Judeţean, s-a aprobat o cotizaţie pentru anul 2013 de 2,9 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane de lei în contul ACS Poli Timişoara şi 500.000 de lei în contul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş pentru realizarea servciilor de administrare şi asigurare a utilităţilor la Stadionul ,,Dan Păltinişanu” Timişoara şi terenurile anexă pentru antrenament, acum, „având în vedere promovarea în primul eşalon valoric respectiv Divizia A, dar şi  pentru asigurarea fondu-rilor necesare, cheltuielilor curente şi achiziţiile pentru funcţionarea asociaţiei”, s-a propus  suplimentarea sumei cu 560 mii lei pentru ACS Poli Timişoara .

Astfel, acum noul cuantum al cotizaţiei pentru acest an este de 3,5 milioane de lei, dintre care trei milioane în contul ACS Poli Timişoara. Suplimentarea de buget se face în condiţiile în care la ultimele şedinţe de plen mai mulţi consilieri judeţeni au precizat că, deşi a cerut o prezentare detaliată a cheltuirii banilor alocaţi clubului sportiv, solicitarea lor a fost ignorată în mod repetat. Consilierul judeţean P.D.-L. Sorin Cociobea preciza în acest sens că aşteaptă şi o clarificare a bugetului de venituri şi cheltuieli a echipei timişorene, după promovarea în Liga I, ţinând cont de sumele mai mari care pot fi încasate din publicitate şi de drepturile de difuzare a meciurilor.

Şi anul trecut, sumele date echipei de administraţiile locală şi judeţeană au fost suplimentate. Dacă iniţial C.J. Timiş a decis alocarea unei cotizaţii în valoare de un milion de lei, în noiembrie 2012 cuantumul acesteia a fost majorat la 1,3 milioane de lei. Se menţiona că aceşti bani sunt necesari pentru asigurarea fondurilor necesare, cheltuielilor curente şi achiziţiilor pentru funcţionarea asociaţiei. La fel, la Primărie, prin hotărâre de Consiliu Local, s-a decis anul trecut că A.C.S. Poli va primi anual doar de la bugetul local administrat de Municipalitate patru milioane de lei.

În decembrie, Consiliul Local a mai acordat clubului, suplimentar faţă de sumele stabilite iniţial, alţi 500.000 de lei. În acest an, Primăria a stabilit că va acorda ACS Poli patru milioane de lei. În iulie însă printr-un proiect de hotărâre votat la sfârşitul lunii iulie, Muni-cipalitatea timişoreană a anunţat că  va suplimenta din nou bugetul alocat pentru acest an A.C.S. Poli de la patru milioane la şase milioane de lei.

Probleme mai vechi legate de finanţările pentru fotbal

În ceea ce priveşte finanţările date de Consiliul Judeţean pentru fotbal, C.J. Timiş a fost criticat de Curtea de Conturi, în ultimul raport, în legătură cu felul în care a înţeles să finanţeze fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara. “Sumele achitate în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. au determinat o pagubă adusă bugetului judeţean Timiş, la nivelul plăţilor efectuate, de zece milioane de lei, având în vedere că această finanţare a fost efectuată cu încălcarea legislaţiei în vigoare, menite să reglementeze operaţiunile de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a sumelor destinate susţinerii performanţelor sportive”, se precizează în documentul de control al Curţii de Conturi.

În acest ultim raport, auditorii au solicitat stabilirea întinderii prejudiciului (care include atât paguba, cât şi beneficiile nerealizate până la data recuperării integrale a prejudiciului) şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, având în vedere valoarea estimată de auditorii publici externi la nivelul sumei de peste 11.4 milioane de lei, reprezentând sume alocate de C.J. Timiş către fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara.

Şi la Primăria Timişoara Curtea de Conturi a constatat nereguli legate de finanţarea fostei echipe de fotbal Politehnica Timişoara.  

Şi noua asociere este contestată de către unii consilieri locali şi persoane publice din Timişoara. De exemplu, la data la care s-au anunţat asocierea legată de A.C.S. Poli şi atribuirea de bani din bugetul local pentru noua echipă, avocatul timişorean Carmen Obîrşanu a precizat că va ataca această decizie, pe care o consideră o utilizare neinspirată a banului public. O plângere prin care a fost atacată acea hotărâre a Consiliului Local a fost înregistrată la Tribunalul Timiş, fiind stabilit un prim termen luna viitoare. “Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât autorităţile locale nu doar că au sume importante de dat pentru fotbal, ci mai şi suplimentează aceste sume, nu cred că pot invoca faptul că nu sunt bani pentru orice alte investiţii necesare”, ne-a declarat Carmen Obîrşanu.

Print Friendly, PDF & Email