Consiliul Judeţean Timiş preia „firul roşu” de la STS

prefectura timisProbabil fără vreo legătură cu afirmaţiile unui fost preşedinte de stânga al Consiliului Judeţean Timiş, care susţinea, într-un context laudativ, că „e pe firul roşu cu serviciile”, CJ Timiş se pregăteşte să preia în folosinţă, de la STS, tehnica de comunicaţii speciale din Palatul Administrativ. Deocamdată e greu de spus care e motivul acestui transfer.

 

Preluare cu acte în regulă

Pentru următorul plen a fost pregătit un proiect privind aprobarea preluării în folosinţă gratuită de către CJ Timiş şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timiş a unor bunuri de la STS  – UM 0695 Timişoara, pentru prima oară enumerându-se logistica de specialitate cu care, pe vremuri se lăuda un fost  preşedinte al CJ Timiş, probabil fără să înţeleagă mare lucru în privinţa echipamentelor în sine.

Dincolo de denumirile de specialitate, gen “media convertor” sau “modul minigbic”, se explică clar la ce servesc respectivele dotări. Astfel, cu ele se vor asigura “servicii de voce în reţeaua telefonică interurbană (trei telefoane guvernamentale instalate la preşedinte şi vicepreşedinţi)”,  “servicii de voce în reţeaua telefonică interurbană de cooperare IC (un telefon la secretariatul preşedintelui)” şi “servicii de comunicaţii de date SMEC (Servicii de Mesagerie Electronică Criptată) – un calculator la secretariatul preşedintelui pentru comunicare informaţii clasificate, prin mail criptat cu toate instituţiile.

Totodată, cu aceste echipamente se vor mai asigura servicii de acces la Internet gratuit – reţeaua de siguranţă în cazul căderii legăturii internet asigură funcţionarea portalului www.cjtimis.ro , servicii de comunicaţii prin SMS – serviciu implementat pentru comunicaţii telefonice tip SMS în cadrul unor liste predefinite (lista consilierilor judeţeni şi a primarilor din Timiş) şi servicii de comunicaţii de date SMEC (Servicii de Mesagerie Electronică Criptată) pentru Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor Timiş).

Aparatele sunt instalate în sala serverelor într-un dulap de conexiuni care va fi încuiat şi sigilat. Cu menţiunea că accesul la acestea se va face doar de către personalul Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Timiş, în prezenţa responsabililor bunurilor. Bunurile se predau în folosinţă gratuită timp de trei ani, sunt toate funcţionale şi au o valoare de 10.600 de lei.

Utilizare doar în scopurile desemnate

Pentru că e bine să se precizeze, în astfel de context, şi o serie de limitări legate de utilizare, contractual de comodat aferent prevede ca administraţia judeţeană să folosească bunurile împrumutate, cuprinse în anexă conform destinaţiei sau naturii acestora şi recomandărilor comodantului, să nu permită terţilor folosirea bunurilor împrumutate decât cu acordul scris al comodantului şi să exploateze, să păzească şi să conserve bunurile împrumutate cu prudenţa şi diligenţa unui bun proprietar.

Am încercat să aflăm de la Biroul de Presă al STS care este motivul acestui transfer şi dacă acest gen de echipament se găseşte la toate Consiliile Judeţene sau Timişul este un caz special. Reprezentanţii STS nu ne-au comunicat aceste date pe loc, cerându-ne să facem o solicitare scrisă.

La rândul său, Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş, spune că “aparatura respectivă e aici de ani de zile. Acum pur şi simplu se oficializează această preluare în folosinţă. Echipamentele rămân ale lor, noi doar le utilizăm”.

Print Friendly, PDF & Email