Consiliul Judeţean Timiş refuză înfiinţarea, la Timișoara, a unei case memoriale a fostului florar imperial Mühle

Plen Consiliul Judetean Timis Foto Opinia TimisoareiConsiliul Judeţean Timiş a respins, în şedinţa de plen de azi, înființarea, la Timișoara, a unei Case Memoriale „Wilhelm și Arpad Mühle” și a unui Muzeu al Rozelor. Dacă proiectul ar fi trecut, puteau fi demarate procedurile de expropriere a imobilului.

 

Inițiatorul acestui proiect – care a vizat înființarea, la Timișoara, a unei Case Memoriale „Wilhelm și Arpad Mühle” și a unui Muzeu al Rozelor –, consilierul județean PNL Marius Martinescu, declara, cu câteva zile în urmă, că proiectul primise aviz favorabil din partea Comisiei pentru administrație publică locală și a Comisiei pentru relații și cooperare internă și externă.

Marius Martinescu portretIdeea acestui proiect a pornit de la o documentație depusă la CJ Timiş, în februarie, de către Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Atunci, spune Marius Martinescu, respectiva documentație nu a fost analizată și discutată în plen. Ulterior, pentru că a considerat că este vorba despre un proiect de importanță majoră pentru Timișoara și pentru județ, Marius Martinescu declară că a aprofundat documentația și a căutat să așeze lucrurile într-o logică de natură juridică și formală necesară întocmirii unui proiect de hotărâre.

În forma în care a fost elaborat spre a fi supus dezbaterii plenului, acest proiect conține zece puncte și este structurat în două părți, ce vizează declararea proiectului înființării unei Case Memoriale „Wilhelm și Arpad Mühle” și a unui Muzeu al Rozelor ca fiind de utilitate publică.

„Chiar dacă speranța moare ultima, era de așteptat că așa va fi astăzi votul clicii lui Bojin, care nu înțelege nici ce a însemnat, nici ce ar putea să însemne Casa Mühle pentru Timișoara”, a declarat, la scurt timp după votul din plenul CJ Timiş, Corneliu N. Vaida, reprezentant al societăţii civile, implicat în problema protejării Casei Mühle.

Corneliu Vaida 2Acesta dă asigurări că demersurile vizând salvarea Casei Mühle nu se vor opri aici, că ele vor continua la Ministerul Culturii, factor decizional în acest sens. „Vom face lobby prin intermediul unor factori de decizie la minister și printre politicieni, ca să se înțeleagă ce înseamnă și ce a însemnat familia Mühle și Casa Mühle pentru Timișoara. În acest fel, poate vor înțelege cei de la Ministerul Culturii importanța și necesitatea acestui demers”, afirmă Corneliu N. Vaida. Potrivit aprecierii căruia sunt multe lucruri importante de făcut pentru Timișoara, doar că, într-o evaluare cu viziune a situației orașului, trebuie acordată atenție priorităților: De aceea, cred că e mai importantă Casa Mühle decât să facem luminițe și fântâni pe Bega”.

În plus, reiterează acesta, în urmă cu mai bine de doi ani, a fost evocată în spațiul public – în cadrul unei vizite pe care ministrul de atunci al Culturii, Daniel Barbu, a făcut-o la Timişoara – posibilitatea realizării aici a unui Muzeu al Rozelor și a unei Case Memoriale a familiei Mühle. Și, subliniază el, chiar dacă ministrul Daniel Barbu nu a reușit atunci să materializeze proiectul, acesta rămâne valabil: „Daniel Barbu a vorbit în calitate de ministru al Culturii, în calitatea sa oficială, nu în calitate de om de litere. Așa că eu am aceleași așteptări de la oricare ministru al Culturii, și de la fostul, și de la actualul, și de la viitorul ministru”.

Și, mai spune Corneliu N. Vaida, referindu-se la situația de astăzi din plenul CJ Timiş, dar și la lipsa de viziune manifestată de consilierii județeni care au respins proiectul introdus pe ordinea de zi, „sper ca la alegerile viitoare să se trezească și timișoreanul, și bănățeanul, și să scăpăm o dată de clica lui Bojin”. Întrucât, conchide, „într-un final, ar trebui să ne alegem și noi un administrator, nu un conducător. Pentru că orașul de asta are nevoie, să fie administrat, nu are nevoie la conducere nici de un rector, nici de un buldozerist. Timișoara are nevoie să fie administrată, nu condusă”.

 

Citeşte şi:

PMP Timiş cere administraţiei judeţene să salveze Casa Mühle

Va mai putea fi salvată Casa Mühle?

Direcţia de Patrimoniu Timiş nu se poate pronunţa asupra exproprierii unui imobil de patrimoniu, întrucât nu are specialişti

Print Friendly, PDF & Email