Peste un miliard de lei, din fonduri europene, pentru investiţii în instituţii de învăţământ din Regiunea Vest

Sursă foto: Calea Europeană

Peste 870 de milioane de lei au fost sau urmează să fie investiți, până la finalul acestui an, în instituții de învățământ din Regiunea Vest, în cadrul unor proiectele implementate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. De ele vor beneficia peste 30.000 de preșcolari, elevi și studenți care învață în cele 130 de universități, licee, școli, grădinițe și creșe care au fost finanțate prin fonduri europene prin programul amintit.

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a realizat un bilanț al investițiilor în educație cu finanțare europeană. Cele mai multe proiecte la acest capitol vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, însă o bună parte urmărește inclusiv construirea de noi creșe, grădinițe, școli și licee sau extinderea celor existente. Astfel, la finalul programului, în cele patru județe care compun Regiunea Vest ar urma să existe peste zece unități educaționale noi, realizate cu fonduri europene, prin Regio-POR 2014-2020.

În Timișoara, este în derulare un proiect de peste 23 de milioane de lei, prin care Școala Generală nr. 30 va fi extinsă și modernizată. Tot în Timișoara, Grădinița PP33 a fost extinsă și reabilitată, iar în prezent sunt aproape de finalizare lucrările de la Liceului Teoretic Special “Iris”, unde are loc reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi accesibilizarea spaţiilor educaţionale, printr-un proiect de aproape 6 milioane de lei.

O bună parte din investițiile în educație realizate prin Programul Operațional Regional a ajuns, în Timiş, și în mediul rural. De pildă, Școala Generală „Iosif Ciorogariu”, din Chișoda, Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii” Dudeștii Vechi sau Școala Gimnaziala „George Garda” din Mănăștiur pot rivaliza astăzi cu orice instituție de învățământ din orașe. La Moșnița Nouă a fost construită de la zero o grădiniță nouă, cu program prelungit.

În Arad, au fost finalizate lucrările de reabilitare termică ale Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, ale Grădinițelor: „Prieteniei”, „Curcubeul copiilor” și „Palatul fermecat”, în valoare totală de peste 5 milioane de lei. Lucrări de reabilitare și extindere au loc și la școli, grădinițe și creșe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica și Ineu.

În Caraș-Severin, aproape 13 milioane de lei au fost investiți în reabilitarea Colegiului Tehnic Reșița, în timp ce Colegiul Național „Traian Lalescu” și Liceul Teoretic „Traian Vuia”, din același oraș, au beneficiat de reabilitări energetice în valoare de peste 6 milioane de lei fiecare.

În județul Hunedoara, una dintre cele mai consistente investiții din punct de vedere financiar a fost construirea unei noi şcoli gimnaziale în Hațeg, unde valoarea totală a proiectului este de peste 21,5 milioane de lei. Aici, lucrările sunt finalizate și urmează să fie achiziționate dotările necesare. Aceeași situație este și la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, din Deva, unde a avut loc  reabilitarea, modernizarea clădirilor şi echiparea infrastructurii educaţionale, printr-un proiect de 10,6 milioane lei.

În învățământul superior, au fost finalizate sau sunt în derulare nouă proiecte la universitățile din Regiunea Vest, de care vor beneficia peste 8.000 de studenți. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 100 de milioane de lei.

„Educația a fost dintotdeauna una dintre prioritățile noastre. Pentru ca o regiune să aibă viitor, e extrem de important ca generațiile de mâine să beneficieze de cele mai bune condiții de învățare. Acesta este motivul pentru care în fiecare program am căutat să sprijinim instituțiile de învățământ din regiune și ne bucură să vedem că astăzi, zeci de mii de elevi din Vestul României învață în cele mai bune condiții, în școli moderne, ca în orice țară europeană”, declară Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Cei aproape 900 de milioane de lei investiți în ciclul financiar 2014-2020 se adaugă altor peste 210 milioane de lei de care au beneficiat 54 de unități de învățământ din regiune, prin Regio-POR 2007-2013, ceea ce face ca suma totală investită în educația din Regiunea Vest în cele două cicluri să fie de aproape 1,1 miliarde de lei, de care au beneficiat peste 180 de instituții de învățământ.

ADR Vest anunţă că va continua să investească în educație și în ciclul financiar 2021-2027, prin Programul Regional Vest. Prioritatea 6 – „Regiune educată și atractivă” a rezervat peste 120 de milioane de euro pentru investițiile în grădinițe, școli, licee, universități și tabere școlare.

Print Friendly, PDF & Email