Peste 900 de proiecte din fonduri europene, contractate în Regiunea Vest

Sursă foto: Calea Europeană

Peste 900 de proiecte au fost contractate până acum prin Programul Operațional Regional 2014-2020 numai în Regiunea Vest. Valoarea totală a acestora este de aproape 1,15 miliarde de euro – bani europeni ce au fost sau urmează să fie investiți în regiune, până la finalul acestui ciclu. Din 2023, Regiunea Vest va avea propriul hub de digitalizare, finanţat de Comisia Europeană.

 

La nivel de județe, în Arad au fost atrași peste 219 milioane de euro, care au fost investiți în 161 de proiecte. În Caraș-Severin sunt 127 de proiecte, cu o valoare totală de peste 244 de milioane de euro. Hunedoara are 261 de proiecte, totalizând peste 332 de milioane de euro. Timișul are 357 de proiecte cu o valoare totală de aproape 350 de milioane de euro.

Fondurile vor fi folosite pentru construirea, reabilitarea sau dotarea 119 instituții de învățământ, reabilitarea și dotarea a 17 ambulatorii și a tot atâtea unități de primiri urgențe, pentru achiziționarea a 158 de ambulanțe, reabilitarea termică a peste 10.000 de apartamente, construirea, reabilitarea și modernizarea a peste 40 de centre sociale și sprijinirea a peste 230.000 de persoane din rândul celor care trăiesc în zone urbane marginalizate.

În plus, peste 350 de kilometri de drumuri publice sunt în diferite stadii de reabilitare sau modernizare. Tot cu ajutorul banilor europeni, regiunea va avea peste 220 de mijloace de transport în comun noi, 56 kilometri noi de piste de biciclete și peste 530 km rețea iluminat public creată, modernizată, extinsă.

Tot prin Regio-POR 2014-2020, peste 620.000 de metri pătrați de spații verzi au fost sau urmează să fie amenajaţi în Regiunea Vest, peste 360 de metri pătrați de infrastructură publică au fost sau urmează să fie reabilitaţi în stațiunile turistice, iar 25 de obiective de patrimoniu au fost restaurate sau sunt în curs de restaurare.

Și pentru că Regio-POR 2014-2020 se adresează și mediului privat, aproape 500 de IMM-uri au fost finanțate, iar peste 1.700 de locuri noi de muncă au fost generate cu ajutorul investițiilor prin bani europeni.

Sorin Maxim. Foto: ADR Vest

„Regiunea Vest stă foarte bine în ceea ce privește procentul sumei contractate raportat la suma alocată prin program. Să ne reamintim că inițial avusesem alocate 654 de milioane de euro, ceea ce era oricum un record pentru regiunea noastră prin Regio-POR, iar suma contractată a ajuns la aproape 1,15 miliarde de euro, cu 78% mai mult, procent ce ne plasează pe locul 2 la nivel național. În ceea ce privește ținta de absorbție, suntem la 96% din ținta pentru acest an, dar ne așteaptă un 2023 în care trebuie să muncim și mai mult împreună cu beneficiarii, pentru ca investițiile să se traducă în rezultate concrete pentru locuitorii regiunii”, declară Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

În ceea ce privește Programul Regional Vest 2021-2027, care are o sumă alocată de peste 1,18 miliarde de euro, până la finalul acestui an, ADR Vest anunţă că își propune să lanseze primele patru ghiduri spre consultare publică, pentru microîntreprinderi, unități administrative și universități de stat. Este vorba de sprijin pentru microîntreprinderi, eficiență energetică în clădiri publice, drumuri județene şi universități. Valoarea totală a acestor apeluri depășește 200 de milioane de euro, iar forma finală a ghidurilor urmează să fie publicată în luna martie a anului viitor.

Alte șapte ghiduri vor fi lansate în consultare publică până în luna aprilie 2023. Ele se vor adresa primăriilor, individual sau în parteneriat cu actori relevanți, inclusiv ONG-uri, IMM-urilor, precum și parteneriatelor dintre membrii ecosistemului de inovare din regiune. Valoarea totală a acestor apeluri depășește suma de 400 de milioane de euro.

Totodată cu Programul Regional Vest 2021-2027, Regiunea Vest va beneficia de un hub de digitalizare. Intitulat DigiVest, hubul va fi lansat în luna ianuarie și va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare. Hubul va fi completat și de o agenție de inovare a regiunii, care va oferi în mod permanent competențe și cunoaștere companiilor și universităților și va face legătura între ele. Efectul se va vedea odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, acolo unde vor exista alocări financiare pentru zona de digitalizare atât pentru IMM-uri, cât și pentru autoritățile publice locale.

DigiVest va oferi servicii de inovare, sfaturi de finanțare, formare și dezvoltare a competențelor necesare pentru o transformare digitală de succes. În perioada următoare, el își propune să contribuie inclusiv la agregarea datelor digitalizate de autorități.

Hubul va fi finanțat de Comisia Europeană și va face parte din Rețeaua European Digital Innovation Hubs. Consorțiul proiectului va fi coordonat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, care are drept parteneri Clusterul Regional Tehnologia Informației și Comunicațiilor și Asociația Tehimpuls.

„2023 va fi un an al provocărilor pentru Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Atât proiectele pe care le implementăm prin Regio-POR 2014-2020, cât și cele prin care urmează să investim în regiune prin Programul Regional Vest 2021-2027 fac din anul următor unul care poate contribui în mod marcant la modul în care va arăta regiunea noastră în viitor. Pentru că e timpul să realizăm pasul spre următorul nivel, unul în care decalajele dintre noi și regiunile prospere ale Europei să fie reduse spre minimum”, a concluzionat Sorin Maxim.

 

Print Friendly, PDF & Email