Peste 20 de milioane de euro fonduri europene, pentru un campus de învățământ dual la Timișoara

Dominic Fritz, în vizită la Şcoala Duală din Timişoara> Foto: PMT

Proiectul Campusului dual de interes regional a câștigat o finanțare în valoare de 20.825.000 euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, anunţă Primăria Timişoara. Scopul campusului este de a apropia oferta forței de muncă calificată de nevoile reale de pe piața forței de muncă. Elevii interesați să învețe o meserie vor fi formați aici, cu ajutorul firmelor și al mediului universitar.

 

Pe lângă construcția campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învățământului dual, plata burselor pentru elevi și studenți, precum și măsuri conexe de creștere a calității și vizibilității învățământului dual.

Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara – care este lider de proiect – constituit special în acest scop și format din 31 de parteneri: Primăria Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I Timișoara, Inspectoratul Școlar, 7 licee, 16 companii și 3 asociații ale mediului de afaceri.

Primăria Timișoara pune la dispoziție terenul de 30.000 mp, în Calea Buziașului, pe care va fi ridicat campusul, și o contribuție în valoare de 28.801.400 lei (5.820.700 euro) din bugetul local, care va acoperi cheltuielile neeligibile.

 „Este un mare câștig pentru dezvoltarea Timișoarei. Interesul nostru este să atragem și să păstrăm în oraș forță de muncă calificată. Viitorul campus dual va pregăti tineri în meserii care au o mare căutare pe piața forței de muncă, sporind atractivitatea Timișoarei în rândul mediului de business. Faptul că 31 de parteneri din toate domeniile ne-am pus la aceeași masă pentru a realiza acest proiect strategic pentru oraș arată potențialul uriaș pe care Timișoara îl are”, declară primarul Dominic Fritz.

“Construcția acestui proiect a însemnat cu adevărat un efort de coagulare și coordonare a mediului academic, economic și administrativ din regiunea de Vest pentru un obiectiv comun, acela al dezvoltării învățământului în sistem dual și al pregătirii aplicate a elevilor și studenților pentru meseriile viitorului. Universitatea Politehnica Timișoara și-a asumat rolul de lider și coordonator al acestui proiect în spiritul misiunii sale de satisfacere a cerinţelor de competenţă ale mediului societal, pieței muncii și preocupare pentru viitorul societăţii. Vreau să mulțumesc echipei din cadrul UPT, condusă de Dan Diaconu, pentru efortul major depus în aceste luni, precum și partenerilor din cadrul proiectului”, declară Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica din  Timişoara.

Campusul Dual face parte din strategia Municipiului Timișoara de modernizare a infrastructurii școlare, educația fiind o componentă importantă în susținerea dezvoltării orașului. Valoarea totală a construcției campusului este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA (27 de milioane de euro).

Universitățile din cadrul consorțiului contribuie cu 5.958.228 lei (1.205.874 euro) din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consorțiului – cu 8.520.209 lei (1.724.390 euro) pentru construcția noilor programe de studii și îmbunătățirea condițiilor de practică a elevilor și studenților.

Campusul Dual de la Timișoara este unul dintre cele 19 proiecte care va intra la finanțare, dintre cele 29 de proiecte depuse, la nivel național, în cadrul apelului Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual.

Print Friendly, PDF & Email