Conacul Mocioni, renovat complet până în primăvara 2024

Sursă foto: Prin Banat

Proiectul privind reabilitarea conacului Mocioni a fost lansat de Consiliul Judeţean Timiş, în prezenţa baronului Michael de Styrcea, descendent al familiei Mocioni. Conacul va restaurat complet până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

 

Conferința de lansare a proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” a avut loc luni, 31 ianuarie. La conferință au participat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, reprezentanți ai Operatorului de Program – Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, echipa de implementare și partenerii de proiect, reprezentanți ai proiectantului și constructorului, precum și ai comunității locale din Foeni.

Baronul Michael de Styrcea, care a acceptat rolul de ambasador al proiectului, a participat de asemenea la conferință, pentru a-și afirma sprijinul pentru implementarea acestuia. Michael de Styrcea este nepotul de frate al lui Ioan I. Mocioni-Stârcea, fiul adoptiv al ultimului descendent pe linie masculină al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen. Baronul a prezentat contextul istoric prin care familia Stârcea a ajuns să fie înrudită cu familia Mocioni, după ce Antoniu Mocioni, neavând urmași, l-a adoptat pe Ioan I. Mocioni-Stârcea, fiul bunului său prieten, Ioan Victor, baron de Stârcea. Michael de Styrcea a relatat despre proiectul de succes al renovării Conacului Stârcea din Văleni, distins cu premiul I la ediția a XIII-a a Bienalei Naționale de Arhitectură.  De asemenea, acesta a adus în discuție necesitatea restaurării Mausoleului din Foeni al familiei Mocioni, printr-un proiect complementar celui de reabilitare și revitalizare a conacului.

Lucrurile au început să intre pe un făgaș normal, după întârzierile întâmpinate anterior. O bună comunicare cu antreprenorul, precum și o supraveghere îndeaproape a evoluției lucrărilor din partea personalului tehnic din cadrul Consiliului Județean ne vor permite ca, la final, să avem parte de unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din țară, ce va polariza dezvoltarea zonei pe mai multe sectoare”, declară Alin Nica.

Proiectul, în totalitatea sa, mai spune preşedintele CJ Timiş, este mult mai complex, reabilitarea monumentului fiind doar una dintre componente: „Este însă o etapă provocatoare și laborioasă. Conacul Mocioni va deveni un centru pentru activități culturale, educaționale și artistice. Vom desfășura aici acțiuni intersectoriale, culturale, educaționale, patrimoniale, turistice sau artistice.”

Obiectivul proiectului trece cu mult de miza reabilitării fizice a conacului, fiind urmărită o revigorare  economică, socială și culturală a zonei, prin atragerea de turiști.

În calitate de promotor de proiect – , în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda –, Consiliul Județean Timiș a semnat în decembrie 2021 contractul pentru lucrările de proiectare și execuție cu asocierea TT&Co Solaria Grup SRL – Euras SRL – Graăhic Space SRL. Durata serviciilor de proiectare este de şase luni, iar lucrările de execuție se vor realiza în 22 de luni, astfel că monumentul istoric din Foeni va fi complet restaurat până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Valoarea totală a contractului este de aproape 3,5 milioane de euro, din care nerambursabile sunt aproape 2 milioane de euro.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind construit în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii.

Print Friendly, PDF & Email