Conacul Mocioni, din Foeni, readus la viață printr-un proiect de două milioane de euro

Foto: Prin Banat

Un proiect în valoare de două milioane de euro, pentru reabilitarea Conacului Mocioni, din Foeni, va fi depus în scurt timp de Consiliul Județean Timiș, anunță instituția.

 

Consiliul Județean Timiș intenționează să amenejeze, la Conacul Mocioni, din Foeni, un spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, o bibliotecă comunală, spații pentru evenimente culturale și să organizeze ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.

Proiectul este gândit în cadrul unei strategii a CJ Timiș de dezvoltare integrată a zonei, fiind în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, declară președintele CJ Timiș, Călin Dobra. Acesta spune că instituția a acoperit toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli special, ceea ce îi dă încredere că va fi câștigat și acest proiect.

În cadrul proiectului care vizează Conacul Mocioni din Foeni, CJ Timiș îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting. Programul în cadrul căruia va fi depusă cererea de finanțare are în vedere reabilitarea și revitalizarea unor monumente istorice de patrimoniu cultural.

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat o vizită în Islanda în cadrul inițiativei bilaterale Developing a cultural heritage partnership, finanțată prin programul RO-Cultura.

Activitățile desfășurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru și planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik-ului, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetățenilor, implicarea comunității locale și a voluntarilor este fundamentală”, precizează managerul de proiect din cadrul CJ Timiș, Ruxandra Adam.

Construcția conacului din Foeni, proprietate a familiei de aromâni Mocioni, a fost finalizată îmn 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina.

Print Friendly, PDF & Email