Consiliul Judeţean Timiş aşteaptă oferte pentru reabilitarea Conacului Mocioni

Sursă foto: Consiliul Judeţean Timiş

Consiliul Județean Timiș anunţă că are în derulare licitația pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Conacul Mocioni din Foeni.

 

Proiectul privind reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului Mocioni din Foeni are o durată de 36 luni, din mai 2021 până în aprilie 2024, și o valoare totală de aproape 17 milioane de lei, adică peste 3,4 milioane de euro. Cea mai mare parte a fondurilor, în proporţie de 85 la sută, provin din finanțare nerambursabilă, din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-Cultura, iar 15 la sută sunt din bugetul național, ceea ce înseamnă peste 9,5 milioane de lei, echivalentul a peste 1,9 milioane de euro.

Ofertele pot fi depuse până în data de 18 octombrie, pe e-licitaţie.ro, la acest link.

După reabilitare, anunţă reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, conacul din Foeni va cuprinde un spațiu muzeal care va onora memoria familiei Mocioni, un salon de primire multifuncțional și o sală polivalentă, pentru organizarea de evenimente culturale. Noul centru cultural va avea şi o bibliotecă și o cafenea culturală, precum și spații de depozitare, un birou administrativ și grupuri sanitare. Spațiul exterior va fi amenajat în concordanţă cu arhitectura clădirii. Va fi refăcut gardul de împrejmuire, vor exista zone pentru evenimente în aer liber, se vor face amenajări peisagistice care să redea frumusețea parcului din jurul conacului

Planul de revitalizare a monumentului istoric va fi pus în practică simultan cu lucrările de restaurare, prin parteneriatul dintre CJ Timiș, care este promotorul proiectului, Institutul Intercultural Timișoara și  organizația islandeză North Consulting ehf.

Conacul din Foeni se numără printre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind construit în 1750. Moșia din Foeni a fost leagănul familiei nobiliare de origine aromână Mocioni, care s-a remarcat prin numeroși reprezentanți de marcă în diverse domenii. Baronul Michael de Styrcea, nepot de frate al lui Ioan Mocioni-Stârcea, va fi ambasadorul cultural al proiectului, amplificându-i valoarea simbolică, mai anunţă reprezentanţii CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email