O hotărâre care obligă Primăria Timișoara să publice copiile actelor de identitate ale consilierilor locali, primar, viceprimari și personal cu funcții de conducere, pentru a se demonstra că aceștia au domiciliul în Timișoara, hotărâre votată în Consiliul Local Timişoara, încinge, din nou, spriritele în politica locală.
În timp ce consilierii locali ai USRPLUS spun că acest proiect este ilegal și neconstituțional şi că PNL, PSD şi Pro România duc o vânătoare de vrăjitoare împotriva primarului Dominic Fritz, fostul edil liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, spune că Dominic Fritz se află într-o „ilegalitate crasă”.
Nicolae Robu afirmă că nu despre adresă, ci despre domiciliu, „doar localitatea de domiciliu, nu de reședință”, se vorbeşte în lege şi invocă art. 56 din Legea 115/ 2015, care prevede că „cetățenii Uniunii Europene pot candida în unitatea administrativ-teritorială în care au domiciliul.”
Fostul primar mai spune că Legea administrației publice, Codul Administrativ, stabilește, presupunând că la alegeri toți candidații au avut domiciliul în localitatea respectivă, obligația lor de a și-l păstra acolo pe tot parcursul mandatului.
„Schimbarea domiciliului pe parcurs conduce la încetarea de drept a mandatului! De drept, ați citit bine! Deci, actul doveditor al domiciliului ca localitate, nu ca adresă și al domiciliului, nu al rezidenței se justifică să fie public tocmai pentru a se vedea legalitatea permanentă a mandatelor! Iată textul de lege: articolul 160 din Codul Administrativ intitulat Încetarea de drept a mandatului primarului: „Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: […] c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială (evident: alta decât cea în cauză!). […] Mai departe, judecați dv, stimați timișoreni, dacă primarul german, cu domiciliul în Germania, al Timișoarei este legitim sau nu. E într-o ilegalitate crasă!”, acuză Nicolae Robu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ultimele comentarii