Nicolae Robu, la învestirea lui Dominic Fritz: „Vă doresc să fiți un primar mai bun ca mine!”

Foto: Petre Cojocaru

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu l-a felicitat pe noul primar, Dominic Fritz, solicitându-i să iubească orașul „cel puțin cât l-am iubit eu”, și să-l servească „cel puțin cu aceeași dăruire cum l-am servit eu”. Totodată, fostul edil le-a mulțumit timișorenilor care au avut încredere în el și l-au votat în 2012, în 2016 și în 2020, dar și celor care „de fiecare dată au avut altă opțiune, dar m-au respectat, așa cum și eu i-am respectat”.

 

Formație sportivă având, după cum știți fără-ndoială, cu toții, eu am tăria să receptez înfrângerea cu fair-play, neacuzând nimic, dar nici reproșându-mi nimic, ci înțelegând, senin, împăcat, că majoritatea timișorenilor de astăzi – cel puțin majoritatea celor prezenți la vot, iar ei contează în democrație – nu agreează, pur și simplu, ce-am oferit eu ca direcții de dezvoltare a orașului, ca pachet de obiective derivate, pentru anii următori. Vă reamintesc: eu mi-am prezentat în termeni foarte concreți viziunea pentru perioada 2020-2030, iar eu nu pot oferi altceva, pentru că ar însemna să o fac împotriva crezului meu și eu nu fac niciodată, nimic, pentru nimic în lume, împotriva crezului meu”, declară Nicolae Robu.

Acesta spune că a înțeles că oferta contracandidatului său principal, Dominic Fritz, sensibil diferită de a sa, este cea agreată și, prin urmare,  îl felicită că a rezonat mai bine cu concitadinii.

Nicolae Robu spune că predă acest mandat mulțumit că după cei opt ani cât a fost primar al Timișoarei, „amprenta mea asupra orașului este pusă puternic și pe termen lung și nimeni n-o va putea șterge în viitorul previzibil”. Fostul edil face o trecere în revistă a ceea ce lăsat în urma sa în cele două mandate la Primăria Timișoara:

1. Nimeni nu va readuce acvariul sau vreo altă mizerie similară în Piața Victoriei sau în vreun alt loc sfânt al orașului

2. Nimeni nu va readuce mașinile în cele 33 de străzi, șase piețe și trei piațete lăsate de mine pietonale, realizare care a indus, pur și simplu, un alt mod de viață în oraș – da, lăsate libere de mașini de mine, de mine, susținător, pe de altă parte, al ideii că suntem în epoca mașinilor și că, prin urmare, trebuie să creăm condiții maxime pentru ca mașinile să poată circula fluent, să nu stea în ambuteiaje și să degajeze astfel cantități mari de noxe în aerul pe care îl respirăm.

3. Nimeni nu va desființa cele patru pasaje lăsate moștenire, cele patru poduri care au lărgit cele două poduri vechi, lipite de care au fost construite, nimeni nu va îngusta mulțimea de carosabile lărgite.

4. Nimeni nu va desființa Spitalul de Copii cu opt niveluri, cea mai mare construcție spitalicească făcută în țară după Revoluție.

5. Nimeni nu va desființa cele circa 8.000 de locuri de parcare create de mine în oraș, predominant în cartiere, dar, atâta cât au permis disponibilitățile de teren, și în zona central.

6. Nimeni nu va opri proiectele demarate de mine prin CNI, aflate în plină derulare, proiecte care vor aduce, în curând, orașului, predate la cheie:

Sala Polivalentă de 16.000 de locuri, de departe cea mai mare din România (actuala cea mai mare, cea din Cluj, are 9.000 de locuri);

Stadionul de 30.000 de locuri, ce va reveni, de fapt, spre administrare, Consiliului Județean Timiș.

7. Nimeni nu va opri proiectele demarate de mine prin CNAIR, aflate în plină derulare, proiecte care vor aduce, în anii următori, orașului și regiunii, predate la cheie: Centura Sud, noul racord la autostradă pe patru benzi, de la bifurcația Arad-Sânandrei, Centura Vest și Autostrada Timișoara – Stamora.

8. Nimeni nu va opri proiectele convenite de mine cu CNCFR aflate în plină derulare, proiecte care vor aduce în curând orașului, predate la cheie: Pasajul Vestul Extrem (Ronaț), Pasajul Baader (cu girație suspendată la 10 m înălțime) și Pasajul Gheorghe Adam.

9. Nimeni nu va opri proiectele inițiate de mine pe bugetul local, gândite comutabile oricând pe fonduri europene, aflate în plină derulare sau la start: Pasajul Solventul, Pasajul Estul Extrem (Behela), Podul Jiul, Podul Isho și Podul Ștrandului / Bobâlna.

10. Nimeni nu va opri cele 11 proiecte de realizare de centre culturale, asumate de mine prin dosarul de candidatură la titlul de capitală culturală europeană, aflate în plină derulare.

11. Nimeni nu va opri proiectul inițiat de mine de nou campus școlar pentru Liceul Lenau, aflat în plină derulare.

12. Nimeni nu va opri cele trei proiecte inițiate de mine de realizare de Complexuri Sportive și de Agrement în cartierele Calea Lipovei (pt acesta, deja există și contract pt execuție!), Calea Buziașului și Calea Șagului.

Nimeni nu va opri proiectul inițiat de mine de realizare, pe bugetul local, a Stadionului Municipal de 15.500 de locuri, aflat în plină derulare.

Nimeni nu va respinge cele 44 de autobuze electrice și cele 42 de tramvaie de top mondial finanțate prin fonduri europene ce vor trebui doar recepționate de Primărie.

Nimeni nu-și va permite să nu amenajeze ca pădure-parc, cele 520 ha de Pădurea Verde aduse de mine în patrimoniul orașului sub acest angajament, respectiv să nu amenajeze ca locație de festivaluri, concerte și recreere diversă, cele 90 ha de teren la ora actuală viran de pe Calea Torontalului, pentru care am semnat protocolul de rigoare cu grupul de excelență în domeniu Untold din Cluj-Napoca.

Nimeni nu va da jos schelele de pe mulțimea de clădiri monumentale private care, în 2021, vor ajunge să arate minunat, schele apărute în urma supunerii de către mine a proprietarilor la amenzi repetate și supraimpozitare, cu prețul electoral ușor de anticipat, pe care, de altfel, l-am și plătit.

Nimeni nu va renunța la vreunul din cele aproape 100 de proiecte pe fonduri europene, totalizând cca 550 de milioane de euro, depuse spre finanțare de diversele structuri ale Primăriei, respectiv subordonate sau aparținătoare acesteia

Nicolae Robu transmite că, de dragul Timișoarei, îi dorește lui Dominic Fritz să fie un primar mai bun ca el. Și spune că îi lasă spre administrare, după cifre oficiale:

  • orașul desemnat ani în șir drept orașul cel mai dinamic din România;
  • orașul desemnat ani în șir drept orașul cel mai recomandat pentru investiții din România;
  • orașul cu cel mai mare volum de investiții străine (4.4 miliarde de euro, în condițiile în care niciun alt oraș nu depășește 2 miliarde de euro);
  • orașul cu cea mai mare dinamică în construcția de locuințe;
  • orașul cu cel mai redus șomaj (practic, cu somaj nul);
  • orașul cu cei mai mulți tineri, ca pondere în populația totală;
  • orașul cu cea mai mare suprafață verde pe cap de locuitor și cu cei mai mulți copaci pe cap de locuitor;
  • orașul cu cel mai mare număr de proiecte pe fonduri europene -aproape 100- și de cea mai mare valoare cumulată – peste 550 de milioane de  euro;
  • orașul viitoare capitală culturală europeană .

„Iubiți-l cel puțin cât l-am iubit eu! Serviți-l cel puțin cu aceeași dăruire cum l-am servit eu!”, încheie Nicolae Robu mesajul către Dominic Fritz.

Print Friendly, PDF & Email