Carantina de trei zile impusă de Raed Arafat la Timișoara a fost ilegală, fapt confirmat de o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.
„Am spus din primul moment că este o decizie abuzivă din partea unui om încremenit în timp, la începutul pandemiei. Din fericire, justiția a făcut dreptate, iar acum, când există o sentință definitivă, în loc de scuze, Raed Arafat ar trebui să își prezinte demisia. Spun din fericire pentru că acest succes obținut în instanță poate fi baza unui proces în care toți operatorii economici afectați cer despăgubiri materiale pentru aprovizionările făcute și pentru serviciile contractate în vederea deschiderii afacerilor”, transmite, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.
Gestionarea pandemiei, adaugă el, nu are voie să fie pretext pentru decizii iraționale şi nu poate fi făcută eficient dacă se iau hotărâri și se dau ordine prin spatele autorităților competente sau împotriva oamenilor.
„Am atras atenția de la început că ordinul lui Arafat poate fi un precedent periculos și situația din ultimele zile confirmă cele mai negre temeri: ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și secretarul de stat, Andreea Moldovan au publicat în Monitorul Oficial un ordin care prevedea măsuri dure pentru carantinarea localităților, fără să îl informeze pe premierul Florin Cîțu și fără să țină cont de impactul social. Pentru gestul iresponsabil, pentru lipsa de comunicare și de profesionalism, cei doi au plătit cu funcția. Întrebarea este cum și dacă Raed Arafat va plăti pentru ce a făcut Timișoarei”, mai spune Alin Nica.
În 21 martie, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a decis prelungirea carantinei pentru 72 ore pentru Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate din 22 martie. Măsura, spunea el, a fost luată ca urmare a situației existente în Timișoara și comunele limitrofe, unde rata de incidență a infectării cu Sars-Cov2 era ridicată, şi din cauza gradului de ocupare a paturilor ATI pentru pacienţii covid, care atinsese capacitatea maximă.
În 26 martie, Curtea de Apel Bucureşti a anulat acest ordin. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, în aceeaşi zi, că va contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ultimele comentarii