Alin Nica: „Prelungirea carantinei de către secretarul de stat Raed Arafat este o bătaie de joc la adresa timișorenilor”

Foto: CJ TImiş

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a reacţionat vehement la decizia şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de a prelungi cu trei zile carantina pentru Timişoara şi comunele limitrofe: „Prelungirea carantinei de către secretarul de stat Raed Arafat este o bătaie de joc la adresa timișorenilor, o sfidare a unei structuri județene și o intervenție politică grosolană. Raed Arafat împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timișoara și a zonei periurbane.”

 

Alin Nica afirmă că le-a atras atenția de mai multe ori asupra inutilității carantinei: „Carantina este de formă, rata de infectare crește, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeași situație. Este o ipocrizie afirmația că această carantină salvează vieți omenești. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideți să reparăm medical, ne mobilizăm cu toții și, unde nu mai poate Bucureștiul, putem noi, autorități locale, companii și cetățeni. E absurd să încerci să oprești un rău provocând un rău mai mare.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş declară că a cerut explicații și a propus soluții, dar că răspunsul lor final a fost „ignorarea deciziei democratice, prin vot, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și instaurarea unei carantine nedrepte, din pix, fără nicio susținere reală”.

Alin Nica cere încetarea carantinei „formale” și aplicarea de urgență a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare. Acesta îl acuză pe Raed Arafat,secretarul de stat care hotărăște pentru timișoreni împotriva voinței lor”, că a „achiziționat şi apoi a abandonat patru unități mobile ATI prin diferite curți din țară, una chiar în Timișoara, la Spitalul Municipal. În timp ce noi suplimentăm paturile ATI cu eforturi financiare uriașe, Raed Arafat nu găsește o soluție să încălzească unitățile mobile. Îmi este mie rușine și îmi cer scuze populației pentru modul abuziv și ineficient în care Raed Arafat și Vlad Voiculescu au ales nu doar să ignore suferința timișorenilor, ci să le-o sporească.”

Alin Nica le transmite celor doi oficiali că, la Timişoara şi în comunele limitrofe, oamenii sunt disperați: „Părinții sunt nevoiți să își lase copiii singuri acasă, fără supraveghere și fără educație, ca să nu își piardă locul de muncă. Ați distrus economia locală, ați călcat în picioare industria de servicii și operatori economici care plătesc bani mulți la bugetul de stat. Îngenunchiați cetățenii care finanțează sistemul medical. Toate acestea dintr-un orgoliu stupid și un joc pueril de imagine.”

Preşedintele CJ Timiş le cere să înceteze presiunea asupra Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș – care, sâmbătă, 20 martie, a votat pentru ieşirea din carantină a Timişoarei şi zonei periurbane. „Ce urmăriți? Desființarea lui, dacă nu votează ce doriți? Trimiteți mai multe vaccinuri în centrele de vaccinare, printre care primul centru de vaccinare non-stop de la Spitalul Județean. Încurajați populația, nu o mai pedepsiți, căci vă asigur că singura cale de luptă împotriva virusului este alături de timisoreni, împreună cu ei, nu împotriva lor”, mai spune Alin Nica.

Ieri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a decis prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate din 22 martie, ora 0. Măsura a fost luată ca urmare a situației existente în Timișoara și comunele limitrofe, unde rata de incidență a infectării cu Sars-Cov2 este ridicată, şi din cauza gradului de ocupare a paturilor ATI pentru pacienţii covid, care a atins capacitatea maximă.

Această decizie, transmitea DSU, a venit ca urmare a neîntrunirii numărului minim de voturi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș care să permită adoptarea unei hotărâri pentru prelungirea carantinei, în pofida recomandărilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Timi și ale Institutului Naţional de Sănătate Publică.

 

Print Friendly, PDF & Email