Candidatul Alianței 2020 USR PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, solicită implementarea de urgență a unui program pentru educație digitală, prin care să fie achiziționate dispozitive cu care elevii defavorizați să se poată conecta la internet.
Dominic Fritz spune că statisticile Inspectoratului Școlar Județean Timiș arată că aproape 2500 elevi din zona urbană a județului Timiș (deci, probabil, mulți dintre ei și din Timișoara) nu au cu ce se conecta la internet.
Dominic Fritz atenționează asupra implicațiilor unei astfel de situații, subliniind că distanțarea pe care o impune epidemia de Coronavirus poate avea un impact puternic asupra profilului social al acestei generații, în condițiile în care cu unii dintre elevi nu se poate lua legătura, iar profesorii lor nu știu nimic despre ei de aproape două luni: „Acești copii sunt de câteva săptămâni rupți de colegii lor, de profesorii lor. Nu știm nimic de ei. Ei nu pierd doar niște ore, ci și conexiunea cu societatea. Iar noi riscăm să creștem o generație lăsată în voia soartei. Riscăm, în anul 2020, să pierdem elementul definitoriu al civilizației moderne: educația obligatorie pentru toți copiii, indiferent de familia în care s-au născut.”
Candidatul Alianței la Primăria Timișoara aduce în atenția reprezentanților autorităților locale exemple cu privire la modul în care au procedat alte administrații, respective cele din Cluj, Oradea și Reșița, și solicită implementarea de urgență a unor astfel de măsuri și pentru Timișoara: „Într-un prim pas, trebuie să dotăm școlile cu tablete, ca să le împrumute elevilor care momentan nu au acces. Nu e ideea mea. La Cluj, s-au alocat 269.000 de euro pentru tablete. La Reșița, peste 100.000 de euro. La Oradea, 80.000 de euro.”
Acesta susține că Primăria ar fi alocat peste 250.000 de euro festivalului Timfloralis, care, dacă nu era criza epidemiologică, ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii trecute: „Dacă la un moment dat a existat o majoritate în Consiliul Local pentru trei zile de flori frumoase, nu putem să găsim o majoritate acum pentru o investiție adevărată, urgentă, necesară pentru elevii orașului? Cât valorează viitorul? 250.000 de euro cu siguranță, zic.”
Acesta remarcă și faptul că, la fel ca și în cazul dotării spitalelor, mobilizarea societății civile este exemplară, existând deja în curs de derulare, în organizarea Fundației Comunitare Timișoara, o campanie de donații: “Între timp, se mobilizează și societatea civilă. Dacă aveți o tabletă sau un laptop de care nu mai aveți nevoie, puteți face o donație prin Fundația Comunitară Timișoara.”
Ultimele comentarii