Zece ONG-uri solicită acreditarea urgentă a observatorilor la turul II de scrutin

Birou Electoral CentralZece organizatii neguvernamentale au transmis vineri, 7 noiembrie, o solicitare în regim de urgență către Biroul Electoral Central, solicitând să ia o decizie cu privire la procedura de acreditare a observatorilor pentru turul al II-lea al alegerilor.

 

Întrucât legislația nu este clară, iar BEC nu a publicat o decizie, deși există cereri în acest sens depuse încă de la începutul săptămânii, solicităm publicarea unei decizii pozitive care să permită ONG-urilor care au primit adeverințe de la AEP să depună documentele de acreditare la birourile județene”, se arată în adresa semnată de Activewatch
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociația Pro Democrația (APD), Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Expert Forum (EFOR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Rațiu pentru Democratie (CRD), Fundația Freedom House (FH), Funky Citizens şi Grupul pentru Democrație Participativă Plenum.

Aceştia avertizează că, acum, nu există o procedură clară pentru observatorii care vor să se acrediteze doar pentru cel de-al doilea tur de scrutin și nu au fost acreditați pentru primul tur, existând o practică neunitară. Şi anume, Birourile Electorale Județene au răspunsuri diferite la cererile de acreditare în lipsa unei aprobări din partea BEC. Este dat ca exemplu Biroul Electoral Teleorman, care acceptă documentele pentru acreditările destinate celui de-al doilea tur, dar nu le poate valida în lipsa unei decizii a BEC. „Pe de altă parte, răspunsul verbal primit din partea BEJ Dolj specifică faptul că nu se mai primesc astfel de decizii”, se arată în scrisoarea adresată preşedintelui BEC, judecătorul Veronica Năstasie.

Acestea solicită BEC să ia de îndată o decizie care să transparentizeze organizarea celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere pozițiile publice ale factorilor interesați, legate de posibile nereguli la primul tur de scrutin: „De asemenea, solicităm instituției să ia decizii în timp util, fără a prelungi nejustificat luarea unor hotărâri esențiale pentru desfășurarea în condiții legale a alegerilor.”

Reprezentanţii ONG-urilor semnatare mai spun că este o decizie care nu mai trebuie amânată, având în vedere că s-au depus solicitări legate de clarificarea acestui aspect la registratura BEC încă din 3 noiembrie. „Susținem că nevoia de a asigura un grad crescut de transparență – având în vedere numeroasele luări de poziție legate de organizarea turului I al alegerilor – și accesul părților interesate la monitorizarea procesului electoral nu trebuie limitate în niciun fel”, se mai arată în scrisoarea adresată preşedintelui BEC, judecătorul Veronica Năstasie.

Print Friendly, PDF & Email