Samuel Dominic Fritz, candidat USR la Primăria Timişoara: „Să oprim Planul Urbanistic Zonal care va permite distrugerea clădirilor de patrimoniu”

Vineri, 25 octombrie, în ședința de Consiliu Local va fi votat un Plan Urbanistic Zonal care va reglementa destinația unui teren situat în centrul Timişoarei, „un teren impresionant care cuprinde în acest moment un ansamblu înscris pe lista monumentelor istorice o parcare privată improvizată și o altă mare parte fără nicio construcţie”, un teren care suscită interesul investitorilor imobiliari, spune Ovidiu Merean, de la USR Timişoara.

 

Ovidiu Merean subliniază că trebuie luate în serios propunerile cu care vine acest Plan Urbanistic zonal „care în acest moment permite să se construiască aproape fără limite, cu o densitate foarte mare. Se va permite demolarea clădirilor istorice, se pot păstra doar fațadele. O parte a planului este ca pe o mică bucată de teren, cam 400 de metri pătrați, să se construiască încă o bandă auto acolo. O bandă auto, cam acesta este prețul la care a vândut Primăria dreptul de a face – mai mult sau mai puțin – orice, pe acest teren!”

USR Timişoara anunţă că se opune acestui proiect, alături de alte mii de timișoreni care nu doresc ca patrimoniul oraşului să fie batjocorit. În zonă sunt două clădiri istorice importante: fostul Liceu de Arte Plastice și Inspectoratul Școlar care funcționează în fostul internat al Liceului Israelit. Împreună, aceste două clădiri formează un ansamblu care este și înscris pe lista monumentelor istorice. O altă mare parte a terenului nu are nicio construcție, iar momentan o bucată de teren este folosită acum ca și parcare privată, atrag atenţia reprezentanţii USR Timişoara.

Aceştia reamintesc că, în urmă cu un an, la dezbaterea publică a acestui proiect s-a tras un semnal de alarmă atȃt din partea cetăţenilor, cȃt şi a câtorva instituţii: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Mitropolia Banatului, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. „Din păcate, aceste voci nu au fost ascultate și mai mult, minuta acestei dezbateri publice a dispărut de pe site-ul Primăriei, unde trebuia să fie publicată, prin lege”, acuză reprezentanţii USR Timişoara-

Suntem fermi: noi toți ne dorim o investiție în acest loc! Noi toți vrem să se dezvolte orașul, să fie revitalizate cartierele istorice, cu tot cu idei noi, construcții noi, cu arhitectură captivantă, interesantă, nouă. Dar acest lucru nu se poate obține cu buldozerul”, declară candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz.

Adăugând că „imobilele istorice sunt o resursă finită. Generațiile anterioare ne-au lăsat moștenire o arhitectură impresionantă. Care va fi moștenirea noastră – distrugerea lor? Pentru că nu vorbim doar despre două clădiri istorice, vorbim despre viitor și propria noastră identitate.”

Întrebările fireşti care se impun în asemenea situaţie, mai spune el, sunt: cui aparţine acest oraș? Pe cine ascultăm în procesul de luare a deciziilor? Ce înțelegem prin modernizare? Vrem să avem un oraș superficial, în care nu rămân decât fațadele, sau un oraș cu personalitate, în care valorificăm trecutul pentru un viitor mai bun pentru toți?

Haideți să dezvoltăm cu cap acest loc special. Haideți să oprim acest Plan Urbanistic Zonal care va permite distrugerea clădirilor de patrimoniu. Noi suntem acum vocea oraşului, vocea locuitorilor care se opun distrugerii aproape fără discernămȃnt, în detrimentul păstrării unor valori istorice care vor fi irecuperabile”, adaugă Dominic Samuel Fritz.

 

Print Friendly, PDF & Email