În decembrie 2018, scriam că un restaurator de la Muzeul de Artă Timişoara, care a vorbit public, în Timpolis, despre derapaje de management şi despre blocarea nejustificată a unui proiect al muzeului chiar de către directorul instituţiei – Laboratorul de Restaurare, unic în vestul ţării – şi care a iniţiat o petiţie pentru salvarea acestei investiţii, a fost sancţionat. La aproape un an de zile după aceea, în urma unui proces pe care acesta l-a intentat muzeului, Curtea de Apel i-a dat câştig de cauză.
Sancţionat pentru că a sesizat presa în legătură cu nereguli din instituţie
Filip Petcu, restaurator la Biroul Conservare-Restaurare al Muzeului de Artă Timişoara, a fost sancţionat, în toamna lui 2018 de conducerea Muzeului de Artă Timişoara, acuzat fiind că „a săvârşit fapte constatate direct şi personal de către directorul/managerul instituţiei, ce pot constitui abatere de la regulile de disciplină a muncii şi de la Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice”, după cum se menţiona în decizia de sancţionare din decembrie 2018, semnată de directorul Muzeului de Artă, Victor Neumann.
În ce au constat aceste fapte, potrivit respectivei decizii de sancţionare? Iată acuzele:
- „interviul/informaţiile/susţinerile furnizate jurnalistei Melania Cincea din articolul «Un nou scandal la Muzeul de Artă Timişoara» din ziarul Timpolis şi apărut pe platforma de internet timpolis.ro în data de 14.11. 2018;
- transmiterea ulterior de sesizări direct către Consiliul Judeţean Timiş privind activitatea instituţiei, cu încălcarea ierarhiei instituţionale;
- publicarea în data de 21.11.2018 pe platforma «UVT Academic» a unor comentarii şi informaţii legate de activitatea instituţiei şi formularea pe site-ul petitieonline.roa unei petiţii online privind funcţionarea şi activitatea instituţiei, în care se regăsesc aprecieri despre activitatea şi deciziile manageriale din cadrul instituţiei;
- formularea în data de 07.12.2018 de cereri, solicitări şi sesizări către conducerea instituţiei, în afara atribuţiilor sale şi a fişei postului”, se mai meţionează în decizia de sancţionare.
Reamintim că directorul muzeului, Victor Neumann, a decis sancţionarea lui Filip Petcu cu avertisment scris, apreciind că prin ieşirile sale publice acesta ar fi lezat imaginea instituţiei: „S-a adus atingere imaginii conducerii instituţiei, au fost furnizate informaţii şi au fost făcute comentarii de natură a afecta imaginea şi activitatea instituţiei şi a conducerii acesteia, au fost contestate deciziile manageriale ale conducerii instituţiei.”
- Citiţi şi: Un nou scandal la Muzeul de Artă Timişoara
În ce au constat „capetele de acuzare”?
În articolul din 14 noiembrie 2018 – unul dintre „capetele de acuzare” –, scriam despre o altercaţie verbală între doi muzeografi de la Muzeul de Artă Timişoara, în timpul căreia unul, detaşat de la Muzeul Banatului, i s-ar fi adresat lui Filip Petcu într-un limbaj suburban, faptă care a făcut obiectul unei plângeri depuse la conducerea muzeului. Incidentul dintre cei doi, spuneau angajaţi ai muzeului, venise pe fondul unei mai vechi situaţii tensionate între corpul de specialitate al muzeului şi conducerea instituţiei, pe care o acuză de lipsă de empatie faţă de problemele profesionale ale angajaţilor şi de lipsă de comunicare. „Instituţia a ajuns practic să lucreze împotriva propriilor angajaţi”, s-au plâns unii muzeografi, nemulţumiţi şi de faptul că direcţiunea optează, în unele situaţii, să lucreze cu colaboratori externi, deşi are posibilitatea să opteze pentru experţi ai muzeului.
În acelaşi articol menţionam că nu numai că nu s-a încercat aplanarea acelui conflict, dar înaintea formulării unui răspuns din partea conducerii muzeului, sesizarea i-a parvenit – fără explicaţii şi nu oficial – celui vizat.
Tot Filip Petcu este cel care a iniţiat o petiţie prin care solicita susținere publică pentru demararea investiției privind Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Artă Timișoara. Şi asta pentru că activitatea laboratorului a fost blocată chiar de directorul muzeului.
La începutul anului 2018, Consiliul Județean Timiș a aprobat un proiect de modernizare și dotare a Laboratorului de Restaurare al Muzeului de Artă Timișoara, singurul laborator din zona de vest acreditat să realizeze operațiuni de conservare și restaurare tablourilor realizate în tempera și ulei și a picturilor pe lemn policrom. Au fost alocate şi fonduri în acest sens, anume 492.000 de lei. Investiția, însă, a fost blocată din cauza refuzului directorului muzeului, Victor Neumann, care a cerut redistribuirea banilor către alte instituții, deoarece, spun angajaţi ai muzeului, acesta consideră că… respectiva investiție nu este oportună nici pentru muzeu și laborator, nici pentru Timișoara. Asta, deşi, semnase proeictul şi înaintase cerere de finanţare pentru el.
În ce constă, în contextul menţionat, denigrarea muzeului şi lezarea imaginii acestuia nu este clar. Sancţionarea unui angajat care vorbeşte public despre probleme din instituţie – şi asta pentru că nu găseşte o rezolvare a lor din partea conducerii – ori despre derapaje de management aduce a practică dictatorială, mai scriam la vremea respectivă.
Directorul muzeului, Victor Neumann, a refuzat atunci să ofere un punct său de vedere faţă de această situaţie.
Dreptate, căutată în instanţă
Filip Petcu a atacat în instanţă decizia de sancţionare. Procesul a ajuns la final după aproape un an de zile, Curtea de Apel Timişoara fiind a doua instanţă, după Tribunalul Timiş, care i-a dat câştig de cauză. Printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Timişoara stabileşte că, atrăgând atenţia asupra unor nereguli din instituţie, Filip Petcu nu se face vinovat de încălcarea Codului Muncii: „Faptul că unul sau mai mulţi angajaţi sesizează instituţii competente ale statului român cu privire la unele, chiar şi presupuse, încălcări ale legii nu este de natură să atragă sancţionarea acestora”, se arată, printre altele, în decizia judecătorească. Magistraţii au decis anularea deciziei de sancţionare a lui Filip Petcu, emisă de Muzeul de Artă Timişoara în 13 decembrie 2018, şi au obligat muzeul la plata cheltuielilor de judecată.
Ultimele comentarii