Ministrul Culturii, solicitat să intervină în disputa dintre Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Artă Timişoara

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş anunţă că i-a cerut ministrului Culturii să intervină în cazul disputei între Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Artă Timişoara pe tema tablourilor lui Corneliu Baba, care urmează să fie luate de la Timişoara.

 

Este o situaţie delicată, trebuie să recunosc acest lucru, ţinând de expoziţia Corneliu Baba, de cele 27 de exponate. A fost o comisie din partea Muzeului Naţional de Artă şi au un proces-verbal în care au constatat următorul lucru: existenţa celor 23 de lucrări expuse, iar celalalte patru sunt în depozit sub sigiliu. În cadrul procesului-verbal au constatat foarte clar următorul lucru: în momentul în care se va termina procesul cu gestionarul care a plecat de la Muzeul de Artă, se va deschide acel depozit, se va ridica sigiliul şi vor constata şi cele patru exponate”, declară Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timi, citat de Radio Timişoara.

Acesta afirmă că a avut o discuţie şi cu ministrul Culturii, George Ivaşcu, şi l-a rugat să intervină în cazul acestei dispute între Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Artă Timişoara, întrucât consideră că „cele 27 de exponate, trebuie să rămână la Muzeul de Artă Timişoara”. Preşedintele CJ Timiş susţine, însă, că lucrările lui Corneliu Baba aflate în depozitul sigilat sunt ţinute în condiţii „de normalitate”.

Citeşte şi: Muzeul de Artă Timişoara pierde o parte din Colecţia Baba

Colecţia Corneliu Baba, aflată la Muzeul de Artă Timişoara din anul 2006, include 70 de tablouri, o parte, cea mai mare, provenind din donaţii din partea pictorului, iar cealaltă, dintr-un împrumut făcut de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Partea care e proprietate a Muzeului Naţional de Artă al României va fi retrasă de la Timişoara. Este vorba despre 28 de tablouri ajunse la Timişoara în baza unui contract de împrumut încheiat între cele două muzee, contract care a fost prelungit anual. Ultimul a fost semnat în noiembrie 2017. În aceeaşi lună, MNAR a solicitat inventarierea tablourilor. Îngrijorați de faptul că, de mai multe luni, acest depozit este sub sigiliu, fără posibilitatea verificării stării de conservare a pieselor de patrimoniu, reprezentanţii MNAR au decis rezilierea contractului de împrumut.

Print Friendly, PDF & Email