Sindicatul Filarmonicii Banatul organizează mâine un protest pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de faptul că nu a fost consultat de autorităţi în legătură cu reabilitarea Sălii Capitol, în care sunt organizate spectacolele Filarmonicii, şi a Grădinii de vară.
„Am hotărât să protestăm în stradă pentru a ne face auzite nemulțumirile. Ca utilizatori finali ai acestui spațiu (Sala Capitol – n.r.), considerăm că trebuia să fim consultați în legătură cu nevoile noastre și ale publicului spectator: acustica sălii, mărimea scenei, calitatea scaunelor, spații adiacente, depozitare, săli de studiu, vestiare, parcare”, spune Dorel Iuga, preşedintele Sindicatului Filarmonicii Banatul.
Protestul va avea loc mâine, de la ora 14, pe trotuarul din fața Primăriei.
La începutul acestei luni, Sindicatul împreună cu mai mulţi artiști ai Filarmonicii Banatul au organizat o dezbatere publică pe tema renovării şi modernizării Sălii Capitol, invitând reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Timişoara, arhitectul proiectului care a câştigat licitaţia de modernizare a clădirii, şi reprezentanţi ai Municipalităţii. Din partea autorităţilor, însă, nu a participat nimeni. „Proiectul de reabilitare a Filarmonicii Banatul presupune o reabilitare completă a clădirii, ţinând cont de structura care este în stare de degradare avansată. Expertizele au arătat că nu va rezista la un cutremur de intensitate medie. Vor avea loc reabilitări şi la partea de finisaje, de sunet, dar şi pe exterior. (…) Intrarea va fi refăcută după prima imagine din anul 1930, când a fost construită, după primele planuri ale lui Duiliu Marcu (cel care a proiectat şi actuala faţadă şi prezentul balcon al Operei Naţionale Române din Timişoara – n.r.). În grădină va fi un amfiteatru, vor fi trei spaţii comerciale pentru public. Nu va fi sticlă, ci va fi multă vegetaţie, totul acoperit cu o copertină din pânză, pentru a proteja publicul pe timpul verii. Va fi doar pentru sezonul estival”, a explicat atunci, citat de Agerpres, arhitectul Claudiu Pralea.
Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, declara că problema cea mai mare şi care interesează şi artiştii, şi publicul, ţine de sală şi de acustica acesteia, care este foarte proastă.
Primăria are o parte din documentaţia proiectului de reabilitare şi modernizare a clădirii, iar suma estimativă a întregului proiect se va ridica la circa 24 de milioane de euro, lucrările trebuind să fie gata în termen de doi ani.
“Dorim să transformăm acest spaţiu în unul de înaltă ţinută şi din punct de vedere funcţional, pentru că, la ora actuală Timişoara are doar sala mare de spectacole a Palatului Cultural, ca sală de ţinută, şi Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara funcţională, dar altceva trebuie să fie sala de spectacole a unei filarmonici”, declara, la începutul anului, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.
Sala Capitol a fost construită de Primărie în anul 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată, pentru ca în 2007 să fie preluată de Municipalitate, printr-o lege specială.
Ultimele comentarii