Clădirea Filarmonicii Banatul va intra într-un amplu proces de reabilitare

Filarmonica Banatul va intra, anul acesta, într-un amplu proces de reabilitare şi refuncţionalizare, pentru a fi pregătită pentru anul 2021, cel al Capitalei Europene a Culturii. Anunţul a fost făcut de primarul Timişoarei.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, declară că, pe 30 ianuarie, va avea loc deschiderea ofertelor depuse pentru procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea imobilului Filarmonicii Banatul.

“Dorim să transformăm acest spaţiu în unul de înaltă ţinută şi din punct de vedere funcţional, pentru că, la ora actuală Timişoara are doar sala mare de spectacole a Palatului Cultural, ca sală de ţinută, şi Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara funcţională, dar altceva trebuie să fie sala de spectacole a unei filarmonici”, a declarat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presa, potrivit Agerpres.

Filarmonica funcţionează în sala de proiecţie a fostului cinematograf Capitol, construită de Primărie în anul 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată, pentru ca în 2007 să fie preluată de Municipalitate, printr-o lege specială.

Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, şi Primăria Timişoara au elaborat, în anul 2011, un proiect de mall cultural, care să funcţioneze în spaţiul Grădinii de Vară a fostului Cinema Capitol. Acesta prevedea realizarea unui spaţiu cultural cu două etaje, cu o parcare subterană pentru aproximativ 800 de autovehicule şi cu o arenă tip amfiteatru grec, cu o capacitate de aproximativ 3.000 de spectatori. Pe partea exterioară, proiectul prevedea amenajarea a 50 de mici magazine culturale, de unde să se poată achiziţiona tablouri, artizanat, CD-uri cu muzică, hărţi şi ilustrate cu Timişoara, bilete ale unor agenţii de turism, librării, anticariate, ziare şi reviste, instrumente muzicale. Întrucât acolo nu s-a realizat nimic, spaţiul va fi folosit de Primărie pentru construirea, până în anul 2021, a unui MultipleXity.

Print Friendly, PDF & Email