Sindicatul Filarmonicii Banatul acuză conducerea instituţiei de o serie de abuzuri

Filarmonica Banatul din Timişoara se află, de mai bine de o săptămână, în grevă generală. Sindicatul Filarmonicii are, la adresa conducerii, o serie de nemulţumiri, pe lângă refuzul de a semna contractul colectiv de muncă.

 

Sindicatul Filarmonicii Banatul a trimis presei, în această dimineaţă – în a zecea zi de grevă generală – o listă cu nemulţumirile la adresa directorului Filarmonicii, Coriolan Gârboni.

Tratament discriminatoriu. Muzicienii de „casă” sunt trimiși să cânte în condiții civilizate, în săli decente, în străinătate, pe când ceilalți fac concerte în aer liber, la 12 sau 35 de grade: „Colaborările, pentru unii, pot fi doar la instituții de stat, iar alții nu au nicio restricție. Soliștii nu semnează condica, pe când noi suntem obligați să semnăm zilnic chiar dacă nu suntem distribuiți în concert și nu avem nici săli de studiu.”

Ofensa la pudoare și injurii. Sindicatul Filarmonicii Banatul îl acuză pe Coriolan Gârboni că foloseşte adresări cu conotații sexuale sau expresii de genul „ sunteți la pixul meu”, pe care le consideră „glumiţe”.

Contracte cu firme private, O.N.G.- urI sau alte asociații  la care acesta e președinte sau membru, „pe bani foarte mulți, pentru care noi suntem obligați să cântăm gratis, abuziv, nerespectându-se legea dreptului de autor.”

Sancțiuni disciplinare date oricui oricui ia poziție împotriva directorului.

Achiziții discreționare și nemotivate.Deși se discută în Consiliul de Administrație prioritățile instituției, banul public este cheltuit la discernământul unilateral al directorului”, acuză sindicaliştii.

Folosirea abuzivă a bazei materiale și umane. „Aceasta se face pentru proiecte în care nici Consiliul Local al Timișoarei, nici Filarmonica Banatul nu sunt parte, de parcă ar fi proprietatea privată a directorului”, transmite Sindicatul Filarmonicii Banatul.

Lipsa unor nume mari pe scena filarmonicii: „Se laudă în presă cu concertmaeștri sau instrumentiști care vin de la orchestre importante, însă lipsesc soliști importanți și de renume mondial în concertele filarmonicii, nu doar mici recitaluri.”

Diminuarea calității concertelor. La această situaţia, spun sindicaliştii, s-a ajuns pe de o parte din cauza programelor prost alese de către direcțiune, iar pe de alta, din cauza reducerii efectivului de artiști, care preferă să migreze la alte instituții din oraș sau din țară.

Întârzierea semnării contractului colectiv de muncă, „pentru a putea să continue să organizeze activități, care trezesc cel puțin suspiciuni și pe care sindicatul vrea sa le scoată la lumină”.

Angajații Filarmonicii Banatul au intrat în grevă generală în 5 octombrie, refuzând să participe şi la concertul care trebuia să deschidă stagiunea 2018-2019. Greva este programată până în 18 octombrie, iar în cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate până la această dată, se va intra în grevă pe termen nedeterminat. Săptămâna trecută, problemele au fost prezentate şi Comisiei Europene.

 

Citeşte şi: Greva angajaţilor de la Filarmonica Banatul, în atenţia Comisiei Europene

Print Friendly, PDF & Email