Nicolae Robu vrea o orchestră a Filarmonicii Banatul după modelul celei de la Viena

Filarmonica Banatul din Timişoara va avea o organigramă cu aproape 25% mai mulţi instrumentişti decât în present. Anunțul a fost făcut de rimarul Nicolae Robu.

 

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunţat azi, în timpul unei dezbateri pe tema organigramei de la Filarmonica Banatul, că va creşte numărul posturilor pentru instrumentişti de la 86 la 111, ghidându-se după organigrama Filarmonicii din Viena, anunță Agerpres.

Dacă, iniţial, edilul a luat ca referinţă organigramele Filarmonicilor din Cluj şi Bucureşti, maestrul Remus Georgescu, fost dirijor şi director al Filarmonicii Banatul, i-a sugerat lui Nicolae Robu să privească şi spre alte filarmonici europene, care, şi ele, au trecut prin aceleaşi crize.

În timpul intervenţiei acestuia, Nicolae Robu a analizat pe internet organigrama Filarmonicii vieneze şi a anunţat decizia care a fost primită cu puternice aplauze de artişti, întrucât reprezintă un salt mare inclusiv în finanţare, pe care edilul îl asumă. Primarul a recunoscut că a fost lămurit de afirmaţiile compozitorului, care a explicat importanţa şi efectul pe care-l poate avea un instrument în plus asupra unei lucrări simfonice.

Nu este suficient să transformi semnele partiturii în sunete. Greu este să le transformi în muzică şi să le dai un sens. Aceasta este contribuţia dirijorului, în primul rând, dar şi a întregii orchestre. A cânta în orchestră presupune o implicare totală a fiecărui muzician, înseamnă ani mulţi şi grei de studiu, nu doar cele opt ore de condică, un studiu continuat toată viaţa. O orchestră simfonică nu este o adunare de instrumentişti puşi să citească mecanic nişte partituri, ci un ansamblu de muzicieni cu experienţă care ajuns la coerenţă armonios ”, explicase Remus Georgescu.

„Prin intervenţia dumneavoastră, aţi ridicat ştacheta. Vom creşte numărul de posturi de instrumentişti la 111, astfel încât să ajungem la o orchestră a Filarmonicii puternică în toate compartimentele sale. Am luat ca referinţă, iniţial, orchestrele din Bucureşti şi Cluj, apoi pe cea din Viena. Prin ceea ce am decis în final suntem relativ aproape de Orchestra din Viena, ca structură de posturi. Evident că toate aceste posturi trebuie onorată, posturile trebuie ocupate de buni instrumentişti, de artişti adevăraţi, de oameni care pe lângă talent au şi disponibilitatea de a munci, sunt cu tragere de inimă (…)”, a declarat Nicolae Robu.

Încă de la începutul dezbaterii, Nicolae Robu a anunţat că nu va accepta ca vreunul dintre artiştii care au participat la recenta grevă să fie daţi afară, întrucât este dreptul lor democratic de a protesta, şi a anunţat investiţii majore, în anul 2019, în sala de concerte şi în întreaga filarmonică, pregătind-o pentru Capitala Culturală Europeană.

Vrem să transformăm, nu doar să reabilităm, Sala Capitol într-o sală de spectacole care să onoreze oraşul, trebuie să investim în ea pentru a o ridica la alte standarde mult mai mari decât cel la care este. Ţinta este de a ridica Filarmonica Banatul şi în privinţa capacităţii sale de a susţine concerte de nivel înalt şi s-a ajuns la o revizuire de organigramă”, a spus edilul.

În finalul dezbaterii, Nicolae Robu a primit de la artişti un tricou pe care este imprimat numele Filarmonicii Banatul.

Print Friendly, PDF & Email