Un volum de psalmi datând din 1640, prima carte tipărită în America, a devenit cea mai scumpă carte vândută vreodată la licitaţie, după ce a fost achiziţionată cu 14,1 milioane de dolari, la New York.
Această ediţie foarte rară din Bay Psalm Book a fost tipărită în 1640, în colonia din Golful Massachusetts, a precizat casa Sotheby’s, care stabilise un preţ estimativ superior, cuprins între 15 milioane de dolari şi 30 milioane de dolari. Licitaţia, anunţă Mediafax, a debutat cu preţul de pornire de şase milioane de dolari şi s-a încheiat după câteva minute. Preţul final a fost de 14.165.000 de dolari. Casa organizatoare a dezvăluit şi numele cumpărătorului: acesta este miliardarul şi filantropul american David Rubenstein. Acesta intenţionează să „împartă” cartea cu publicul american, împrumutând-o mai multor biblioteci americane şi plasând-o apoi, pe termen lung, într-una dintre acestea, a precizat David Redden, comisarul licitaţiei.
„Suntem foarte bucuroşi pentru această tranzacţie. Dacă vă amintiţi, David Rubenstein a cumpărat deja Magna Carta în 2007 (pentru 21,3 milioane de dolari – n.r.) din acelaşi motiv: ca americanii să înţeleagă mai bine semnificaţia moştenirii lor”, a spus David Redden.
Precedentul record pentru o carte vândută la licitaţie a fost stabilit în decembrie 2010, pentru o ediţie princeps a lucrării Birds of America, a naturalistului şi pictorului american de origine franceză Jean-Jacques Audubon. Volumul a fost cumpărat la o licitaţie organizată de Sotheby’s la Londra cu 11,5 milioane de dolari de comerciantul de artă londonez Michael Tollemache. Ediţia princeps din Bay Psalm Book vândută, zilele trecute, la New York a fost redactată şi imprimată în 1640 de pelerinii din Cambridge, în Golful Massachusetts, la doi ani după achiziţionarea primei tiparniţe de la Londra.
Acei pelerini, animaţi de un sentiment religios profund, au redactat o nouă traducere a versiunii ebraice a Cărţii psalmilor, mai fidelă, după părerea lor, decât aceea pe care o aduseseră cu ei din Anglia. Prima ediţie din Bay Psalm Book a fost tipărită în 1.700 exemplare, un număr suficient pentru familiile de colonişti care trăiau în acea epocă în statul Massachusetts. Volumul vândut face parte dintre cele 11 copii ale acelei ediţii care s-au păstrat până în zilele noastre. Niciun exemplar din Bay Psalm Book nu a mai fost scos la licitaţie din 1947. Vânzarea din acel an a doborât toate recordurile pentru o carte tipărită, aceasta fiind adjudecată cu 151.000 de dolari.
Volumul vândut marţi aparţinea unei biserici din Boston, Old South Church, care doreşte să finanţeze astfel renovarea bisericii şi programele sale sociale. Aceeaşi biserică deţinea două exemplare din acea ediţie princeps şi intenţionează să îl păstreze pe cel de-al doilea.
Cea mai scumpă carte din toate timpurile rămâne Codex Leicester, o colecţie de scrieri de Leonardo da Vinci, datând din perioada 1508 – 1510. Aceasta a fost cumpărată (prin vânzare directă între două părţi, nu la licitaţie) de cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, în 1995, de la un muzeu din Los Angeles pentru suma de 30,8 milioane de dolari.
Ultimele comentarii