Un exemplar din “Mein Kampf” va fi scos la licitaţie

O asociaţie evreiască din Franţa protestează

Mein KampfO asociaţie evreiască din Franţa, Biroul Naţional de Vigilenţă împotriva Antisemitismului, a cerut casei de licitaţii Pierre Bergé et Associés să retragă de la vânzare un exemplar din “Mein Kampf”, din 1925, ilustrat cu un portret al lui Adolf Hitler.

 

Această ediţie originală, estimată între 3.000 şi 4.000 de euro, face parte dintr-o licitaţie importantă prevăzută a avea loc pe 16 mai, la Paris. La această licitaţie, care reuneşte 420 de loturi, care includ cărţi şi manuscrise, va fi pusă în vânzare şi colecţia lui Philippe Zoummeroff, un industriaş pensionar, ce include obiecte din domeniul crimelor şi criminologiei, anunţă Mediafax.

Într-un comunicat de presă, Biroul Naţional de Vigilenţă împotriva Antisemitismului (BNVCA ) estimează că Mein Kampf este prezentat în catalogul licitaţiei „ca şi cum ar fi vorba de un obiect de artă, scris de un poet sau de un membru al Academiei Franceze”. Potrivit acestei asociaţii, „Hitler este înainte de toate un criminal împotriva umanităţii, un asasin”.

BNVCA a cerut, totodată, ministrului francez al Culturii, Aurélie Filippetti, să intervină pe lângă organizatoarea licitaţiei pentru ca volumul să fie interzis de la vânzare şi confiscat.

La jumătatea lunii aprilie, scoaterea la vânzare a 40 de obiecte naziste care au aparţinut lui Hitler şi lui Hermann Göring, eveniment care a cauzat indignarea mai multor asociaţii evreieşti, a fost anulată de o altă casă de licitaţii după intervenţia ministrului Culturii din Franţa.

Consiliul pentru Vânzări Voluntare (CVV), care supraveghează licitaţiile, a ţinut să îşi exprime marţi seară vigilenţa faţă de această licitaţie ce are ca temă crima. CVV spune că s-a apropiat de casa organizatoare pentru a vedea care dintre loturi sunt susceptibile să genereze probleme şi care ar putea fi soluţiile potrivite în acest caz. CVV a reperat şi o carte a cărei copertă include elemente din piele umană. Legea franceză interzice comerţul cu rămăşiţe umane.

Catalogul licitaţiei evocă „un extraordinar volum de documente” despre asasinul Rambert şi despre tatuajele din închisoare, strânse de medicul Jean Lacassagne, „într-o uimitoare copertă făcută din pielea lui Rambert”. Găsit vinovat de un dublu asasinat în 1930, Louis-Marius Rambert a murit în închisoare în 1934, după ce şi-a redactat memoriile şi le-a încredinţat medicului Jean Lacassagne (1886-1960), care l-a îngrijit în timpul detenţiei şi căruia i-a lăsat moştenire pielea sa tatuată.

Acest lot, însoţit de documentele justificative, este estimat între 10.000 şi 12.000 de euro. Potrivit AFP, CVV va solicita cel mai probabil ca şi acest lot să fie retras de la vânzare.

Print Friendly, PDF & Email