Prima carte tipărită în America, vândută la licitaţie cu preţ record

Un volum de psalmi datând din 1640, prima carte tipărită în America, a devenit cea mai scumpă carte vândută vreodată la licitaţie, după ce a fost achiziţionată cu 14,1 milioane de dolari, la New York.

 

bay-psalm-bookAceastă ediţie foarte rară din Bay Psalm Book a fost tipărită în 1640, în colonia din Golful Massachusetts, a precizat casa Sotheby’s, care stabilise un preţ estimativ superior, cuprins între 15 milioane de dolari şi 30 milioa­ne de dolari. Licitaţia, anunţă Media­fax, a debutat cu preţul de pornire de şase milioane de dolari şi s-a încheiat după câteva minute. Preţul final a fost de 14.165.000 de dolari. Casa organi­za­toare a dezvăluit şi numele cumpără­torului: acesta este miliardarul şi filan­tropul american David Rubenstein. Acesta intenţionează să „împartă” car­tea cu publicul american, împrumu­tând-o mai multor biblioteci americane şi plasând-o apoi, pe termen lung, într-una dintre acestea, a precizat David Redden, comisarul licitaţiei.

„Suntem foarte bucuroşi pentru această tranzacţie. Dacă vă amintiţi, David Rubenstein a cumpărat deja Mag­na Carta în 2007 (pentru 21,3 milioane de dolari – n.r.) din acelaşi motiv: ca americanii să înţeleagă mai bine semnificaţia moştenirii lor”, a spus David Redden.

Precedentul record pentru o carte vândută la licitaţie a fost stabilit în de­cembrie 2010, pentru o ediţie princeps a lucrării Birds of America, a naturalis­tu­lui şi pictorului american de origine franceză Jean-Jacques Audubon. Volu­mul a fost cumpărat la o licitaţie orga­nizată de Sotheby’s la Londra cu 11,5 milioane de dolari de comerciantul de artă londonez Michael Tollemache. Ediţia princeps din Bay Psalm Book vândută, zilele trecute, la New York a fost redactată şi imprimată în 1640 de pelerinii din Cambridge, în Golful Mas­sachusetts, la doi ani după achiziţio­narea primei tiparniţe de la Londra.

Acei pelerini, animaţi de un sen­timent religios profund, au redactat o nouă traducere a versiunii ebraice a Cărţii psalmilor, mai fidelă, după păre­rea lor, decât aceea pe care o aduse­seră cu ei din Anglia. Prima ediţie din Bay Psalm Book a fost tipărită în 1.700 exemplare, un număr suficient pentru familiile de colonişti care trăiau în acea epocă în statul Massachusetts. Volumul vândut face parte dintre cele 11 copii ale acelei ediţii care s-au păs­trat până în zilele noastre. Niciun exemplar din Bay Psalm Book nu a mai fost scos la licitaţie din 1947. Vân­zarea din acel an a doborât toate recordurile pentru o carte tipărită, aceasta fiind adjudecată cu 151.000 de dolari.

Volumul vândut marţi aparţinea unei biserici din Boston, Old South Church, care doreşte să finanţeze ast­fel renovarea bisericii şi programele sale sociale. Aceeaşi biserică deţinea două exemplare din acea ediţie prin­ceps şi intenţionează să îl păstreze pe cel de-al doilea.

Cea mai scumpă carte din toate timpurile rămâne Codex Leicester, o colecţie de scrieri de Leonardo da Vinci, datând din perioada 1508 – 1510. Aceasta a fost cumpărată (prin vânza­re directă între două părţi, nu la lici­taţie) de cofondatorul companiei Mi­crosoft, Bill Gates, în 1995, de la un muzeu din Los Angeles pentru suma de 30,8 milioane de dolari.

Print Friendly, PDF & Email