Universitatea Politehnica Timișoara vrea să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale

Foto: Eye in the Sky

Senatul Universităţii Politehnica Timișoara a aprobat Strategia de transformare digitală a Universității Politehnica Timișoara (2022-2026). Prin acest document, UPT își propune integrarea tehnologiilor informaţionale în educaţie şi introducerea unui sistem de educaţie de tip blended learning, continuarea tradiției de dezvoltare a soluțiilor moderne pentru uz academic și pentru transfer către mediul socio-economic, toate acestea fiind integrate, printre altele, în obiectivul instituției privind intrarea în Top 500 World Universities.

 

În cadrul Schemei de granturi pentru digitalizarea universităților, finanțată prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, ale cărei rezultate ale evaluării au fost recent publicate, Universitatea Politehnica Timișoara ocupă locul 1, cu cel mai mare punctaj (97 de puncte) dintre proiectele celor 63 de instituții participante, rezultat ce va accelera semnificativ procesul de transformare digitală și o va poziționa pe traiectoria de adoptare a tehnologiilor digitale emergente, declarăî oficialii UPT.

„Abilitățile și cunoștințele de inginerie sunt fundamentale pentru inovarea și dezvoltarea tehnologică, stimulând creșterea economică pe termen lung și rezolvarea provocărilor societale. Prin urmare, pentru a asigura competitivitatea și calitatea vieții, este important să înțelegem, să adaptăm și să îmbunătățim continuu parcursurile educaționale și de carieră ale inginerilor. Tehnologiile emergente în domeniul digital joacă un rol important în această ecuație. Conceptul de Industry 4.0, avansul accelerat al automatizărilor, Inteligența Artificială, realitatea augmentată și virtuală, IoT, tehnologiile Cloud, Blockchain sunt tehnologii și concepte care vor fi parte din realitatea de zi cu zi a viitorilor ingineri si importante resurse pentru dezvoltarea și perfecționarea proceselor educaționale”, declară reprezentanţii UPT.

Abordarea securității cibernetice prin servicii digitale la nivel de întreagă comunitate academică, mai spun ei, trebuie să se transforme într-un element crucial pentru a face față amenințărilor cibernetice.

În aceste condiții, UPT își propune să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale care transferă cunoaștere către societate prin valorificarea potențialului tehnologiilor inteligente în transformarea proceselor de predare, cercetare, dezvoltare și inovare.

„Universitatea Politehnica Timișoara e conștientă și de rolul pe care îl joacă în societate, astfel încât vine cu o serie de soluții pe componenta de digitalizare a orașului și a regiunii, printre care introducerea și dezvoltarea tehnologiilor inteligente și sustenabile, construcția de proiecte digitale inteligente pilot și parteneriate ca răspuns la povocările societale, construcția unui cadru de parteneriat și colaborare pentru furnizarea de soluții de tip oraș inteligent. Ca instituții suport, UPT își propune crearea unui institut de cercetare pentru transformare digitală, crearea și dezvoltarea Centrului de cercetare în ingineria datelor, inteligență artificială și sisteme inteligente, precum și îmbunătățirea facilităților Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic”, mai transmit reprezentanţii UPT într-un comunicat de presă.

 

Print Friendly, PDF & Email