Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, fost şef al CJ, liderul PDL Timişoara, deputatul Cornel Sămărtinean, fost director al Aeroportului Timişoara, şi deputatul PDL Alin Popoviciu sunt urmăriţi penal de DNA într-un dosar privind închirierea unor spaţii la aeroport.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus începerea urmăririi penale faţă de deputatul Cornel Sămărtinean,la data faptelor director al Aeroportului Internaţional “Traian Vuia”, din Timişoara, pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi conflict de interese, deputatul Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, administratori în fapt ai unor societăţi comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu, anunţă Mediafax.
De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Marius Florin Mezin, director comercial al Aeroportului Internaţional Timişoara, la data faptelor, pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale), Tiberiu Georghe Penescu şi Lucian Blaga, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit sursei citate, în cauză ar exista date şi probe din care rezultă suspiciunea că funcţionari din cadrul Aeroportului InternaţionalTimişoara, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi luat decizia şi ar fi acţionat concordant pentru obţinerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unităţii în interesul căreia trebuiau să acţioneze.
Astfel, Cornel Sămărtinean şi Florin Mezin ar fi participat la luarea deciziei şi apoi ar fi aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spaţii aflate în incinta aeroportului. Firma favorizată era controlată, în fapt, de către Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc. Conform procurorilor, pentru a obţine beneficii materiale de aproximativ 4.000 de euro pe lună, cei doi l-ar fi determinat pe fostul director al aeroportului să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului. “Această procedură viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care să-i determine să renunţe la închirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spaţiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuşi de către cei doi suspecţi. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată faţă de foştii chiriaşi şi faţă de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie al A.I.T.”, spun procurorii DNA.
Aceştia mai susţin că Florin Mezin, desemnat preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, ar fi conceput şi ar fi dispus unui alt funcţionar care nu cunoştea adevărata stare de fapt redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Pentru ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitaţiile din 27 octombrie 2010 şi 3 noiembrie 2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc. DNA Timiş susţine că Aeroportului Timişoara i-ar fi fost creat un prejudiciu de 239.570,3 lei.
Constantin Ostaficiuc, care este preşedintele PDL Timiş, deputatul Cornel Sămărtinean, care este liderul PDL Timişoara, şi deputatul PDL Alin Popoviciu au fost chemaţi, vineri, la sediul DNA Timişoara pentru a fi audiaţi şi pentru a li se aduce la cunoştinţă că sunt cercetaţi.
Cornel Sămărtinean a declarat pentru TIMPOLIS că toată activitatea sa de la Aeroportul Internaţional Timişoara a avut un singur scop: să facă această unitate una profitabilă: „Demersurile mele şi ale echipei mele nu au urmărit decât eficientizarea aeroportului şi atragerea de venituri necesare dezvoltării, respectând legislaţia în vigoare”.
De ce presupus?ce ar mai trebui ca sa fie viabil domnilor,domnisoarelor freelanceri de la Timpolis?
Simplu: ancheta este în fază incipientă. Momentan, nu vorbim nici despre o trimitere în judecată.
Incipienta!?!actualul,inca, deputat,fost dipl.ing.director general al aeroportului Timisoara,”aterizat”pe 10.01.2010,intr-un post care nu avea pregatirea necesara,el fiind un bisnitar ieftin,cu haine second-hand,prin magazine de duzina,o fabrica de ciorapi,care se chinuie sa vanda 3 perechi la pret de 1!!!,a terorizat in cele 30 de luni de jaf,abuzuri,cu nici un ban in plus cum declara in fata DNA!?!majoritatea nu treceau de 1.300 de lei,pe cand la Otopeni au trecut de pragul de 2.800 de lei!!!cu dosar penal pentru spionaj,pierderi constatate de Curtea de Conturi,in suma de 3.585 mii de lei!!!,cu altul cu semn de ? la ICCJ!!!cu procese civile la peste 35 de angajati cu functii „cheie”,toate numai pentru a-si atinge scopul bine pus la punct,premeditat,fiecare actiune era gandita,vezi hala cargo!!!cei de la Timpolis nu au fost pusi in postura sa primeasca in 2010-2012,dividente in cuantum de 2.700 de lei,iar dupa cateva luni sa fie returnate,pe motive ilare,cu un proces in care un avocat „a aparat”angajatii pentru un onorariu simbolic de 16.000 de lei!!!proces pierdut,banii evaporati!!!sper sa fie cu EXECUTARE!!!
http://timpolis.ro/arhiva/articol-plangere-penala-pentru-supraveghere-ilegala-la-aeroportul-timisoara-22797.html
După cererile de ofertă, câştigătoare a fost fost firma MT Systems SRL, administrată de fostul ofiţer SRI Mircea Preunca, fratele consilierului PD-L Daniel Preunca, cu care s-a semnat un contract în valoare de 40324,87 lei. Cu excepţia preverilor legate de obiectul contractului, preţ şi durată, restul prevederilor nu au nici un fel de legătură cu instalarea echipamentelor de supraveghere, ci cu lucrări de…construcţii. Printre altele se prevede că “toate fosilele, monedele, obiectele de valoare sau orice alte vestigii sau obiecte de interes arheologic descoperite pe amplasamentul lucrării sunt considerate, în relaţiile dintre părţi, ca fiind proprietatea absolută a achizitorului”. . De asemenea, în stufosul contract, se fac referiri la amenajarea şantierului şi la obligaţia executantului “de a utiliza în mod rezonabil drumurile sau podurile ce comunică cu sau sunt pe traseul şantierului şi de a preveni deteriorarea sau distrugerea acestora”. Toate aceste prevederi şi multe altele care nu au nici o legătură cu echipamentele de surpaveghere apar în contractul semnat de toată conducerea de la acel moment a aeroportului “Traian Vuia”, neexistând, însă, nici un rând despre asigurarea datelor personale şi a drepturilor angajaţilor monitorizati.
Nu au fost prezentate documente justificative care să confirme că o echipă de auditori ar fi identificat deficienţe de securitate a sistemului de stocare şi de transmitere a datelor şi nici vreun plan de măsuri pentru eficientizarea sistemului de supraveghere întocmit de firma Pre Quality, rezultând un prejudiciu de 130.466 lei. Pentru contractele de lucrări şi de furnizare semnate de Cornel Sămărtinean cu firmele MT Systems şi Agora SRL nu a fost prezentat un proiect tehnic sau de execuţie pentru instalarea sistemului de alarmă şi de supraveghere, nu există documente care să ateste lansarea comenzii, furnizarea produselor şi recepţionarea acestora ci doar un proces verbal de recepţie parţială care nu confirmă realizarea lucrării, plata făcându-se doar în baza facturii emise de furnizor.
Printre deficienţele care nu au fost contestate de conducerea aeroportului pot fi amintite neurmărirea respectării clauzelor contractuale referitoare la termenele de plată şi necalcularea de penalităţi pentru achitarea cu întârziere a chiriei sau achiziţionarea unor maşini, echipamente, mobilier, aparatură birotică sau soft fără avizul ministerului de resort, aşa cum prevede legea. Curtea de Conturi Timiş a apreciat că bugetul de cheltuieli al aeroportului a fost depăşit în 2011 cu 110,22%, respectiv 3.567.870 lei.
Observăm că sunteţi bine documentat, având, se pare acces la documente ale AIT… Totuşi, ce spuneţi dumneavoastră în comentariile pe care care le faceţi şi articolul din TIMPOLIS, la care faceţi referire, nu au legătură cu dosarul despre care scriam în articolul de mai sus…
”Am constituit şi un birou care are ca principală activitate combaterea corupţiei în sistemul judiciar. Au fost multe dosare în care s-a dovedit săvârşirea faptei fără interceptări. Niciun infractor nu e mai deştept decât un procuror DNA, la un moment dat îi prindem. Sunt şi dosare vechi de 8 ani, încercăm să sesizăm inspecţia judiciară să facă un control. Există un pericol ca unele dosare să se prescrie. Şi ne întoarcem din nou la inspecţia judiciară şi la rolul activ pe care ar trebui să îl aibă”, a continuat procurorul șef al DNA.
„Este posibil să fie siguri pe ei. Este posibil să fie convinși că, dacă ocupă o anumită funcție, sunt intangibili. Probabil se gândesc că au niște măsuri de prevedere sau de precauție pe care și le-au luat înainte și nu pot fi prinși, se gândesc că ei sunt mai inventivi sau mai deștepți decât procurorii și iată că nu este așa”, a afirmat șefa DNA.