Deşi sistemul vamal, conform informaţiilor furnizate de sindicatele de profil, încă nu şi-a revenit complet în urma ultimei reorganizări, şi se vorbeşte în continuare de lipsă acută de personal pe unele segmente de activitate, în Timiş se pregăteşte deschiderea a trei noi puncte permanente de frontieră, la Lunga, Foeni şi Valcani. În varianta în care CJ Timiş va investi în realizarea de imobile în aceste puncte, iar Serbia se va integra în Uniunea Europeană, s-ar putea repeta povestea „ctitoriei” CJ Timiş de la Cenad, unde clădirea Vămii a devenit inutilă, odată cu integrarea României în UE.
Lunga, Foeni şi Valcani nu vor fi deschise doar de sărbători, ci permanent
Conform declaraţiilor conducerii CJ Timiş, în curând trei nouă puncte vamale, care funcţionau până acum doar în regim temporar, se vor adăuga pe lista vămilor permanente din judeţ. Este vorba despre punctele vamale Lunga, Foeni şi Valcani, care până acum funcţionau doar pe perioada sărbătorilor de iarnă, când se aglomera traficul pe punctele vamale permanente.
„Noi trebuie să facem drumul de la Lunga şi Valcani, să pregătim clădirile ca să poată fi deschise vămile în regim permanent. Se va demara pregătirea celor trei puncte de trecere a frontierei. Două dintre ele pot fi deschise la 1 noiembrie, urmând ca al treilea, care are o suprafaţă mai mare de drum, să vedem cum îl putem face”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.
Punctele vamale Lunga şi Valcani se estimează că se vor deschide în luna noiembrie a acestui an, iar punctul Foeni ar putea deveni funcţional ulterior. Nu se ştie însă în ce măsură se potrivesc aceste planuri cu politicile de personal din sistemul vamal, în condiţiile în care structurile sindicale vamale din vestul ţării vorbesc despre o criză de personal şi la punctele de trecere permanente deja deschise. „Ştiu că se căutau în ultima perioadă trei – patru agenţi vamali pentru Foeni”, ne-a declarat Nicolae Stoican, şef al Biroului Vamal Moraviţa.
Rămâne de văzut dacă deschiderea celor trei noi puncte nu va fi valorificată prompt şi de traficanţii de ţigări, care, astfel, şi-ar putea diversifica „zona de operare”.
Din acest punct de vedere, în urmă cu câţiva ani era în cărţi “iminenta” deschidere a punctului vamal Foeni. Aici a existat o situaţie ciudată, legată de faptul că, deşi nici nu s-a discutat vreo hotărâre de guvern privind înfiinţarea acestui punct vamal, în 2009 şi 2010, când magazinele duty-free erau la apogeu, la Primăria Foeni au fost înregistrate zece solicitări de acord de principiu pentru înfiinţare de magazine duty-free. Noul obiectiv era cu atât mai interesant, cu cât zona este izolată, în câmp, la câţiva kilometri depărtare faţă de casele localnicilor. Distanţa până la viitorul punct de frontieră era de 4,5 kilometri. La Foeni, oricum, ar trebui făcute investiţii importante pentru bifarea tuturor cerinţelor Schengen. În punct există o clădire care e destul de veche, din 1969, şi care a fost întreţinută, fiind consolidată după ce a fost afectată de inundaţiile din anul 2005. Însă, în varianta deschiderii punctului vamal permanent, vor trebui făcut investiţii semnificative.
Dacă Serbia intră în UE, s-ar putea repeta povestea de la Vama Cenad
Având experienţa investiţiilor mari făcute în zona Cenad, unii reprezentanţi ai sistemului vamal au reţineri legate de finanţarea unor puncte vamale noi, în regim permanent, care ar putea deveni inutile odată cu integrarea Serbiei în spaţiul comunitar. Aceştia spun că există o experienţă păguboasă în acest sens, şi că, în loc să se facă investiţii în infrastructură la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, în 2003 – 2004 s-a investit masiv în clădiri de la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria. Astfel, la începutul anului 2004, autorităţile locale s-au chinuit să termine şi să inaugureze sediul Vămii Cenad până la alegerile locale, pentru a fi o bilă albă în plus pe agenda electorală. De departe, cea mai surescitată de ritmul în care lucrau constructorii era o parte din fosta conducere PSD a CJ Timiş, despre care presa chiar relata că, în una din vizitele de lucru din zonă, recomandase să se “pună biciul pe constructori”. În cele din urmă noul sediu al Vămii Cenad – o investiţie de 1,39 de milioane de euro – a fost inaugurat pe 3 iunie 2004. Artizanii acestui proiect au dat dovadă de o “mare viziune”, ctitoria lor durând, pentru scopul pentru care era construită, aproximativ trei ani.
Ultimele comentarii