Pentru a marca aniversarea a 154 de ani de transport public în Timișoara, Societatea de Transport Public aduce în atenția timișorenilor și a turiștilor o parte din istoria transportului în comun din acest oraş.
Din 28 iunie, Timișoara va găzdui o expoziție de tramvaie istorice și de patrimoniu în Piața Unirii, Piața Libertății și Piața Traian. „Ne propunem să oferim publicului larg o oportunitate de a călători înapoi în timp și de a (re)descoperi începuturile și evoluția transportului public din Timișoara”, transmit reprezentanţii STPT.
Expoziția, deshisă până la finalul lunii septembrie, prezintă o colecție de tramvaie istorice restaurate și conservate. Vizitatorii vor avea șansa să admire modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din Timișoara. În Piața Unirii, de exemplu, vor fi expuse două tramvaie: vagonul platformă de tip GP, cel mai vechi tramvai din patrimoniul societății noastre, fabricat în 1902, și tramvaiele „gemene”, datând din 1927.
Evenimentul va fi însoțit de activități conexe. STPT anunţă că, pe perioada expoziţiei, în fiecare sâmbătă seara, are în plan organizarea unor mici concerte pe tramvaiul platformă din Piața Unirii.
Piața Libertății va găzdui, începând cu 8 iulie, un tramvai electric austriac fabricat în 1960, unic pe teritoriul României, și un tramvai „Timiș 1”, construit în 1962 la Întreprinderea de Tramvaie Timișoara. Încă din acest weekend, pe linia refugiu din Piața Libertății vor fi expuse alternativ vagonul tramvai tras de cai, o piesă unicat în România, și un tramvai electric de tip EP V54, parte a unui lot de tramvaie construite de către Uzinele „Electroputere” Craiova între 1955-1959. Tot pentru a marca 154 de ani de când primul tramvai tras de cai a circulat pe linia amenajată din Timișoara, STPT intenţionează să organizeze o cursă cu acest model de tramvai pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele naționale și internaționale.
În cazul Pieței Traian, va fi expus un tramvai Wegmann modificat în atelierele STPT și transformat în tramvai interactiv, de tip cafenea (unde se vor comercializa băuturi non-alcoolice), care va aduce un plus de valoare zonei.
„Ne dorim ca, prin acest eveniment, să celebrăm istoria și moștenirea orașului și să familiarizăm comunitatea cu evoluția transportului public local. Expoziția tramvaielor de patrimoniu se conturează a fi o atracție turistică deosebită și o experiență memorabilă pentru toți participanții”, transmit reprezentanţii STPT.
Parteneri în acest proiect sunt, alături de STPT, Muzeul Național al Banatului și Direcția pentru Cultură a județului Timiș şi Primăria Municipiului Timișoara.
Ultimele comentarii