Consultanţa pentru centrul istoric al Timişoarei, exclusiv problema Primăriei

Ministerul Dezvoltării, interpelat pe această temă, nu pare curios de valoarea mare de achiziţie a serviciilor preliminare începerii proiectului

Decisă să înceapă reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, Primăria şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona cu o sumă destul de mare servicii de consultanţă în domeniul managamentului de proiect. Valoarea foarte mare a achiziţiei anunţată de Primărie a făcut obiectul unei interpelări parlamentare, trimise de deputatul timişean P.D.-L. Cornel Sămărtinean Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a precizat că, din acest punct de vedere, lasă mână liberă Municipalităţii timişorene.

Consultanţă de 1,5 milioane de lei

Timisoara Piata UniriiMunicipalitatea timişoreană anunţa în urmă cu câteva luni că vrea să achiziţioneze servicii de consultanţă de management de proiect pentru reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, iar suma pe care o punea la bătaie în acest sens, anunţată pe lista de achiziţii a Primăriei, nu era neglijabilă: 1,59 milioane de lei. Întrucât nu este prima oară când apar tot felul de controverse legate de modul în care Municipalitatea timişoreană stabileşte preţurile de pornire a licitaţiilor mari, deputatul timişean P.D.-L. Cornel Sămărtinean a realizat o interpelare pe această temă, trimisă Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Deşi contractul pentru acest proiect a fost semnat, în 2011, chiar de către acest minister, oficialii ministeriali se anunţă acum rezervaţi în aprecieri, susţinând că doar Primăria Timişoara poate decide asupra felului în care se desfăşoară procedurile de achiziţie pe acest proiect. „În ceea ce priveşte situaţia semnalată, conform principiului autonomiei locale, competenţa şi răspunderea pentru modul de realizare a achiziţiilor şi cheltuielilor publice aferente revine autorităţilor locale, respectiv Primăria Municipiului Timişoara, care poate contracta lucrările de proiectare şi execuţie numai cu firme şi specialişti atestaţi pentru fiecare domeniu şi categorie de lucrări”, se arată în punctul de vedere semnat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu pare să-şi exprime un punct de vedere clar cu privire la cifra avansată pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă, menţionând că, „în concordanţă cu regulile de finanţare, cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică, inclusiv con-sultanţă sunt eligibile în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului”.

Un proiect de amploare

Proiectul iniţiat de Primăria Timişoara, în mandatul fostei conduceri, are o valoare de 70 de milioane de lei şi presupune reabilitarea a patru pieţe şi zece străzi din oraş, care urmează să devină străzi pietonale. Banii vin de la Uniunea Europeană şi în investiţie sunt prevăzute lucrări de refacere a reţelelor utilitare, pavarea străzilor cu piatră cubică şi schimbarea mobilierului urban.

Doar Primăria Timişoara poate decide asupra felului în care se desfăşoară procedurile de achiziţie pe acest proiect

Cele patru pieţe care vor fi reabilitate sunt Unirii, Libertăţii, Sfântul Gheorghe şi Traian. În acelaşi proiect sunt cuprinse şi zece străzi din zona centrală: Lucian Blaga, Vasile Alecsandri, Sergent Constantin Muşat,  Florimund Mercy, Francesco Grisselini, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu, Enrico Carusso şi strada Fără Nume.

În urmă cu un an şi jumătate, Municipalitatea a început să achiziţioneze servicii adiacente pentru acest proiect. La începutul discuţiilor, au existat divergenţe legate de cine va suporta costurile reabilitării reţelei electrice şi de gaz din zona centrală a Timişoarei. Poziţia Comisiei Europene a fost fermă, precizând că nu ar finanţa lucrări care ar fi în beneficiul a două societăţi private, respectiv E.On şi Enel. Proiectul este cu atât mai delicat cu cât reţelele de unităţi din zonă sunt vechi, depăşite atât din punct de vedere tehnic, cât şi al capacităţii, reţelele de comunicare sunt poziţionate aerian, cablurile sunt uza-te, cu o durată de exploatare depăşită şi, mai ales, amplasate pe faţadele clădirilor.

Print Friendly, PDF & Email