Timişorenii, participanţi la revoluţia din Decembrie 1989, sunt invitaţi contribuie cu imagini sau cu înregistrări la realizarea unei arhive de memorie colectivă a oraşului.
reMIND MAPPING ’89 este un proiect dedicat memoriei Revoluției în Timișoara. Început acum doi ani, a reușit să adune până în prezent un material de 24 de ore de filmare brută, interviuri realizate de elevi timișoreni voluntari cu peste 40 de persoane care au participat direct la Revoluție. Filmele sunt inserate în harta interactivă de pe www.gistm.ro/revolutie, fiecare „poveste” fiind asociață locului despre care vorbește și toate pot fi accesate liber.
În ediția de anul acesta, proiectul reMIND MAPPING ’89 continuă cu colectarea poveștilor sub formă de interviuri, dar și de imagini. Această parte dedicată imaginilor se numește sugestiv reVEDERE și îi invită pe toți cei care dețin fotografii, diapozitive, filme din decembrie 1989, de la Timişoara, să contribuie la realizarea unei arhive de memorie colectivă a orașului.
„Un sondaj inițial arată că astfel de imagini există în albumele de familie și sunt persoane care ar dori să le facă publice. Fotografiile vor fi asociate locului în care sunt făcute într-o hartă digitală similară celei dedicate interviurilor. Accesul vizitatorilor pe site este liber, toate materialele putând fi folosite în documentare, cercetare, ca material didactic, turistic. Realizarea unei astfel de arhive de imagine este necesară pentru memoria colectivă, implică personal timișorenii, salvează de la degradare și uitare documente și povești care merită să fie cunoscute”, declară coordonatoarea proiectului reVEDERE, lector dr. Alina Satmari, de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timișoara.
Cei care doresc să contribuie cu imagini sunt invitați să le încarce într-un formular online, accesând https://forms.gle/UgaVPnZfb17EDnAc7.
Pentru cei care nu doresc să încarce online imaginile, organizatorii vor deschide în zilele de 6 și 7 noiembrie, în intervalul orar 10-14, două centre de colectare directă: unul la Memorialul Revoluției (de pe strada Oituz nr. 2B), iar celălalt la în holul sediului central al Universităţii de Vest din Timișoara (de pe b-dul Vasile Pârvan nr. 4). Fotografiile vor fi scanate și înapoiate proprietarului, imaginile fiind înscrise în arhiva digitală ca act de donație și fiind folosite strict în scop necomercial, transmit organizatorii proiectului. Dacă donatorii doresc, numele lor va fi publicat pe orice material care folosește imaginea donată în acest proiect. Lansarea publică a arhivei de imagini va fi programată la Memorialul Revoluției din Timișoara, în luna decembrie, când se comemorează 32 de ani de la Revoluţia din 1989.
reVEDERE este o idee dezvoltată în cadrul Școlii de Vară Astra din 2021 de un grup de tineri studenți geografi – Andreea Triponescu, Adelina Tuță, Fabian Beșca, Victor Jurj şi Alexandru Pleșu –, coordonați de Alina Satmari. Demersul lor este sprijinit de Universitatea de Vest din Timișoara, Memorialul Revoluției din Timișoara, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara.
Ultimele comentarii