Timişoara va avea un Muzeu al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989

Timișoara va avea un Muzeu al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, în clădirea fostei garnizoane din Piața Libertății.

 

Guvernul a aprobat ieri o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra imobilului a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerului Culturii care îl va consolida și reabilita pentru a înființa acolo Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, anunţă oficialii Consiliului Judeţean Timiş. Imobilul, monument istoric de secol XVIII, mai spun aceştia, îndeplinește condițiile din punct de vedere istoric, tehnic și arhitectural. Muzeul va fi realizat cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

De-a lungul timpului, s-a avut în vedere și preluarea acestuia de către Consiliul Județean, dar calculele arată că angajamentul financiar al Guvernului este cea mai eficientă soluție în acest caz. Ne dorim ca noul muzeu să fie mai mult decât o expoziție de fotografii. Vrem ca acesta să fie interactiv, să profite de noile tehnologii. Dorința noastră este să fie ceva unic în țară, iar pentru asta vom lucra îndeaproape cu Ministerul Culturii”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Anunţul Guvernului a fost  primit cu satisfacţie de către primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a pledat ani de zile pentru înfiinţarea acestui muzeu la Timişoara. Într-o postare pe Facebook, edilul a scris: “Victorie! Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 se va realiza. Și se va realiza în cea mai rațională formulă: în clădirea fostă sediu al Comenduirii Garnizoanei Timișoara, în Piața Libertății, clădire istorică, datând din secolul XVIII, care zace în paragină de ani de zile.”

Ministerul Culturii are în implementare două proiecte de reabilitare a clădirilor de patrimoniu și de reconstrucție și modernizare a imobilelor ce găzduiesc instituții de cultură de relevanță națională, cu sprijinul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cele două proiecte cuprindeau inițial 20 de obiective, cărora li s-a adăugat, în anul 2014, un nou obiectiv care vizează înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989.

Print Friendly, PDF & Email