Președintele Memorialului Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, decorat de Klaus Iohannis

Foto: Administrația Prezidențială

La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, președintele Klaus Iohannis a semnat, în 21 decembrie, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, decretele de decorare a unor instituții și asociații care au avut un rol determinant atât în ceea ce privește lupta împotriva comunismului, cât și în procesul de aflare a adevărului cu privire la evenimentele din perioada regimului comunist și din timpul Revoluției Române. Printre decorați se numără și Traian Orban, președințele Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara”.

 

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, președintele Asociației „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieș, președințele Asociației „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara”, Traian Orban, președintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, Ana Blandiana, precum și președintele CNSAS, Constantin Buchet, au primit decorațiile de la președinte, în numele organizațiilor pe care le reprezintă.

Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluționar, pornit de la Timișoara, descătușa la București strigătul de libertate al românilor, înăbușit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii și a speranței, rezidă deopotrivă în semnificațiile zilei și în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranța. A ne aminti este astăzi sinonim cu viața fiecăruia dintre noi și cu sănătatea societății noastre. O națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta, înainte de toate, trecutul”, a spus Klaus Iohannis la ceremonie.

Foto Administrația Prezidențială

Șeful statului a subliniat că „viitorul democratic al României nu poate fi construit în absența unei asumări corecte a trecutului, care presupune, în primul rând, recunoașterea și condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democrației, a demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale”.

Administrația Prezidențială anunță că, „în semn de înaltă apreciere pentru eforturile constante, derulate, de aproape trei decenii, în direcția apărării drepturilor și intereselor legitime ale foștilor deținuți politic și onorării memoriei celor care și-au sacrificat viața în lupta împotriva regimului comunist, în semn de profund respect pentru suferința îndurată de foștii deținuți politic în temnițele comuniste, pentru apărarea libertății și a democrației, precum și pentru abnegația cu care s-a dedicat promovării valorilor democratice și cultivării spiritului civic în rândul tinerei generații”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

De asemenea, „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru contribuția semnificativă adusă, de aproape trei decenii, luptei pentru elucidarea adevărului despre Revoluția Română din Decembrie 1989, prin susținerea acestei cauze în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și instituțiilor europene, pentru perseverența manifestată în susținerea imprescriptibilității crimelor regimului comunist și a odioaselor abuzuri comise în timpul Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru eforturile depuse în direcția prezervării memoriei eroilor și martirilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E  „Patrimoniul cultural naţional”, Asociaţiei „21 Decembrie 1989”.

Totodată, „în semn de înaltă apreciere pentru demersurile susținute, în cei 20 de ani de activitate, în direcția aflării adevărului despre crimele petrecute în epoca neagră a comunismului, asigurării accesului la documentele din arhiva Securității, deconspirării lucrătorilor și colaboratorilor Securității, pentru promovarea principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale, pentru susținerea educării tinerei generații în spiritul idealurilor Revoluției Române, precum și pentru derularea unei importante activități de cercetare științifică a fenomenului totalitar”, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H „Cercetarea ştiinţifică”, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Print Friendly, PDF & Email