Timişoara, în continuare codaşă la colectarea duală

Primăria vrea să schimbe lucrurile în bine cu un regulament mai strict

retimColectarea duală, în vederea reciclării materialelor refolosibile, continuă să fie o problemă în gestionarea deşeurilor la Timişoarei. Pentru a creşte procentul mic al colectării duale, Primăria a aprobat un nou regulament de colectare duală, cu reguli mult mai stricte.

 

O problemă perpetuată

Conducerea Primăriei Timişoara doreşte să mărească procentul colectării duale de deşeuri, raportat la cantitatea totală de deşeuri municipale, procent care rămâne destul de mic pe plan local. Ca atare, zilele trecute a adoptat un nou Regulament de salubrizare al oraşului, „reîmprospătând” vechile reglementări, de acum zece ani.

Noul regulament stipulează din nou că este interzisă depozitarea deşeurilor biodegradabile şi a deşeurilor reciclabile colectate separat. Şi, ca lucrurile să fie clare, s-a realizat şi publicat şi o listă, poate prea detaliată, a deşeurilor menajere care trebuie separate de cele reciclabile. În această categorie a deşeurilor menajere, Primăria încadrează, printre altele, resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă întregi, excremente ale animalelor de companie, scutece/tampoane, cenuşă de la sobe, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, zaţ de cafea sau resturi de ceai, păr şi blană, haine vechi din fibre naturale mărunţite, coji de nucă sau plante de casă.

Noul regulament prevede că în zonele centrale ridicarea gunoaielor se va face zilnic, iar în restul zonelor din oraş, de două ori pe săptămână. Şi, important pentru timişorenii care se trezeau în sunet de tomberoane la 5 dimineaţă, noul regulament prevede că personalul care efectuează colectarea este obligat să manevreze recipientele astfel încât să nu se producă praf, zgomot sau să se răspândească deşeuri în afara autovehiculelor de transport.

„Ar trebui să existe un procent mai mare de deşeuri reciclabile colectate separat, ţinând cont de faptul că în 90% din cazuri există pubele separate. Este însă, din punctul meu de vedere, o problemă individuală, legată de cât de corecţi şi educaţi sunt oamenii, nu una care să ţină neapărat de asociaţiile de locatari. De aceea, nu cred că ar trebuie să fie amendate asociaţiile, ci să răspundă fiecare locatar, individual, pentru ceea ce a făcut, mai ales dacă există martori. Nu prea mai există platforme, fiecare scară are pubelele ei, şi e nevoie doar de timp pentru ca această colectare duală să intre cumva în reflex”, spune Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

Procent mic de colectare duală

Conform evidenţelor Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, în 2015 de la populaţie s-au colectat, transportat şi depozitat 66.268,84 de tone de deşeuri, de la agenţi economici – 18.021,34 de tone de gunoi, iar din pieţele oraşului – 583,36 de tone de deşeuri.

Ca urmare a implementării sistemului de colectare duală a deşeurilor, au fost colectate şi 11.506,38 de tone materiale reciclabile, din care 5.703,09 tone hârtie, 5.361,29 de tone materiale plastice, 331,18 tone sticlă, 25,93 de tone metal şi 84,89 tone de deşeuri electrice şi anvelope. Din totalul de materiale reciclabile colectate, au fost valorificate (energetic sau prin reciclare) 4.204,15 tone de hârtie, 3.892,93 de tone de materiale plastice, 349,58 de tone de sticlă, 25,67 de tone de metal, 39,83 de tone DEEE şi 47,28 de tone anvelope. Ca atare, procentul de colectare duală rămâne destul de redus, de 15%-20%, această tendinţă fiind una naţională, şi o parte din reproşuri pentru persistenţa acestui procentaj redus se îndreaptă în continuare către asociaţiile de locatari.

Print Friendly, PDF & Email