Timişorenii continuă să cumpere în pieţele din Timişoara „cartofi de Belinţ” şi „lubeniţă de Gottlob” aduse de fapt din Turcia, Bulgaria sau Serbia ori cumpărate de speculanţi de la producători şi vândute la suprapreţ. Tentativele Consiliului Local de a reglementa această situaţie nu s-au soldat cu vreun succes notabil. Deşi există hotărâri aprobate menite să facă ordine în aceste spaţii, aplicarea lor de către societatea Pieţe SA lasă de dorit.
Ultimatum pentru Pieţe SA
Nemulţumiţi că iniţiativele lor aprobate legate de departajarea producătorilor autentici de angrosiştii cu marfă de import în pieţele Timişoarei nu sunt aplicate de SC Pieţe SA mai mulţi consilieri locali au interpelat conducerea Primăriei. În ultima interpelare pe această temă se remarcă nepunerea în aplicare a unei hotărâri de consiliu local referitoare la afişarea de către producătorii agricoli sau de către comercianţii din pieţele agroalimentare a provenienţei mărfurilor.
Câţiva aleşi locali spun că au verificat zilele trecute mai multe pieţe din Timişoara şi că nu au găsit niciun loc unde să fie afişată provenienţa mărfurilor. „Referitor la hotărârea de consiliu local ştim foarte bine că sunt prevăzute sancţiuni, inclusiv pentru Pieţe SA, pentru neverificarea punerii în practică a acestei hotărâri de consiliu. Am dori ca Pieţe SA să facă o raportare lunară a situaţiei, pentru fiecare piaţă agro-alimentară, cu măsurile luate şi punctele de sancţionare date comercianţilor care încalcă această hotărâre de consiliu”, se menţionează în interpelarea semnată în comun de mai mulţi consilieri locali.
Consilierul local PNL Ştefan Sandu, iniţiatorul hotărârii de consiliu care stipula obligativitatea afişării provenienţei mărfurilor din pieţele agro-alimentare ale Timişoarei, spune că a discutat această problemă şi cu cei de la Pieţe SA şi acuză o situaţie de anormalitate. „Lucrurile nu merg cum trebuie, sunt grupări de intermediari care fac legea în pieţe, şi prea puţini producători autentici au acces la spaţiile de vânzare din pieţe. În urma unei verificări în în Piaţa Badea Cârţan am fost la un pas de a fi linşaţi atunci când am solicitat să se afişeze provenienţa produselor. Lucrurile nu sunt legale nici din punct de vedere fiscal: se cumpără din piaţa de gros mărfuri la negru, iar Statul are de pierdut din acest tip de comerţ”, mai spune Ştefan Sandu.
În opinia sa, schimbările legislative care au modificat în mod repetat în ultima perioada regimul certificatelor de producător nu au schimbat lucrurile în bine. Astfel, s-a ajuns ca în pieţele Timişoarei să existe inclusiv comercianţi de citrice sau banane cu certificate de producător emise de o serie de primării din apropierea Timişoarei.
O soluţie alternativă s-a dovedit a fi înfiinţarea de pieţe volante, cum este cea din zona Olimpia, însă nu se poate accepta acapararea pieţelor agroalimentare mari ale Timişoarei de către intermediari. „Dacă în pieţele agro-alimentare lucrurile ar sta aşa cum trebuie, pieţele volante nici nu şi-ar mai avea rostul. Pieţele volante reprezintă o soluţie de avarie, nu una de normalitate”, declară consilierul local.
„Gherila” intermediarilor
Iniţiativa legată de afişarea provenienţei mărfurilor nu este singura adoptată de Consiliul Local care nu a fost pusă în aplicare în pieţele Timişoarei.
Astfel, este foarte greu de înţeles de ce a rămas neaplicată o hotărâre care are scopul de a combate acapararea pieţelor din municipiu de către intermediari şi bişniţari, prin crearea unor spaţii rezervate producătorilor autentici timişeni. Deşi au trecut patru ani de la aprobarea acestei hotărâri, pare să se fi uitat de punerea sa în aplicare.
Proiectul prevede amenajarea în pieţe a unor sectoare de minimum 30% din suprafaţa pieţei, sectoare individualizate cu panouri inscripţionate, care să fie rezervate doar producătorilor agricoli din judeţ şi asociaţiilor acestora. Accesul producătorilor în aceste spaţii urma să se facă exclusiv pe baza documentelor care să ateste calitatea de producător de legume şi fructe conform legislaţiei în vigoare, eliberate de Primăriile în raza cărora respectivii comercianţi deţin terenuri. Iniţiatorii acestui proiect, respectiv consilierii locali PDL, au remarcat că nici acum, din motive greu de înţeles, nu s-a pus în aplicare respectiva hotărâre.
Ultimele comentarii