Mii de cadre didactice au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, din Capitală, cerând alocarea a 6% din PIB pentru Învăţământ, prin scandări ca „Fără educaţie, moare orice naţie”. De la aceste proteste nu au lipsit sindicaliştii timişeni din Educaţie.
Proteste de amploare
La protestul organizat miercuri, 6 noiembrie, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ s-au adunat dascăli din Capitală şi din numeroase judeţe, printre care şi Timişul, care au venit cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care „Fără şcoală = popor analfabet” şi „Respectaţi resursa umană din Educaţie sau va pleca”. Manifestanţii au scandat: „Solidaritate!”, „Grevă generală!”, „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Şase la sută!” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului „Mincinoşii!” şi „Jos Guvernul mincinos!”. Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului.
Liderul F.S.L.I., Simion Hăncescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta un apel la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare. Acesta a mai spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşarea grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar. „Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile”, avertizează preşedintele F.S.L.I.
În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai F.S.L.I. au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi U.S.L. din Capitală, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final, şi anume, greva generală. Sindicaliştii F.S.L.I. cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru Învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
„Până acum, am avut parte doar de promisiuni”
De la protestul organizat miercuri nu au lipsit nici sindicaliştii timişeni din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. „Am plecat cu două maşini, una din Timişoara şi una din Lugoj. Nu au putut participa la protest prea multe cadre didactice din Timiş, întrucât este zi de lucru, şi profesorii au dovedit mereu că sunt un exemplu din punct de vedere profesional. Din păcate, s-a profitat prea mult de bunul-simţ şi de responsabilitatea cadrelor didactice. Aşa s-a ajuns ca profesorii să primească eşalonat pe nu ştiu câţi ani majorările salariale pe care le-au câştigat în instanţă, deşi instanţele au stabilit destul de clar că aceste sume trebuie acordate integral. Şi exemplele pot continua”, spune Radu Bilavu, liderul F.S.L.I. Timiş.
Şi sindicaliştii de la federaţiile „Spiru Haret” şi „Alma Mater” au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului. Şi la aceste proteste au participat reprezentanţii timişeni ai celor două organizaţii sindicale din sistemul educaţional. „Am participat la acţiunile de protest cu 24 de cadre didactice din Timiş. Deocamdată, lipsesc măsurile concrete pe care Guvernul ar fi trebuit să le ia în urma acestor acţiuni. Ni s-a spus doar că Guvernul este animat de bune intenţii în privinţa finanţării Educaţiei. Însă până acum nu am avut parte decât de vorbe şi promisiuni. Faptele concrete lipsesc cu desăvârşire”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş.
Ultimele comentarii