Sindicatele din Educaţie, din nou în stradă

La protestul de la Bucureşti au fost prezenţi şi sindicalişti din Timiş

Mii de cadre didactice au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, din Capitală, cerând alocarea a 6% din PIB pentru Învăţământ, prin scandări ca „Fără educaţie, moare orice naţie”. De la aceste proteste nu au lipsit sindicaliştii timişeni din Educaţie.

 

Proteste de amploare

miting educatieLa protestul organizat miercuri, 6 noiembrie, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ s-au adunat dascăli din Capitală şi din numeroase judeţe, printre care şi Timişul, care au venit cu fluiere, steaguri şi pancarte cu mesaje printre care „Fără şcoală = popor analfabet” şi „Respectaţi resursa umană din Educaţie sau va pleca”. Manifestanţii au scandat: „Solidari­ta­te!”, „Grevă generală!”, „Fără educa­ţie, moare orice naţie”, „Şase la sută!” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi”, dar şi împotriva Guvernului  „Mincinoşii!” şi „Jos Guvernul mincinos!”. Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului.

Liderul F.S.L.I., Simion Hănces­cu, a anunţat că sindicaliştii vor îna­in­ta un apel la Guvern, prin care cer res­pectarea programului de guverna­re. Acesta a mai spus că săptămâna viitoa­re ar putea fi organizat un refe­rendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşarea grevei gene­rale în pe­rioada alegerilor europarla­mentare sau înainte de încheierea anului şcolar. „Da­că şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, das­călii vor fi nevoiţi să în­chidă şcolile”, avertizează preşedintele F.S.L.I.

În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai F.S.L.I. au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi U.S.L. din Capitală, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guver­nanţilor împinge profesorii spre pro­testul final, şi anu­me, greva generală. Sindicaliştii F.S.­L.I. cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, conform articolului 8 din Le­gea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de per­sonal pentru Învă­ţământ în totalul cheltuielilor de per­sonal din sectorul public.

„Până acum, am avut parte doar de promisiuni”

De la protestul organizat miercuri nu au lipsit nici sindicaliştii timişeni din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. „Am plecat cu două maşini, una din Timişoara şi una din Lugoj. Nu au putut participa la protest prea multe cadre didactice din Timiş, întrucât este zi de lucru, şi profesorii au dovedit mereu că sunt un exemplu din punct de vedere profesional. Din păcate, s-a profitat prea mult de bunul-simţ şi de responsabilitatea cadrelor didactice. Aşa s-a ajuns ca profesorii să primească eşalonat pe nu ştiu câţi ani majorările salariale pe care le-au câştigat în instanţă, deşi instanţele au stabilit destul de clar că aceste sume trebuie acordate integral. Şi exemplele pot continua”, spune Radu Bilavu, liderul F.S.L.I. Timiş. 

Şi sindicaliştii de la federaţiile „Spiru Haret” şi „Alma Mater” au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului. Şi la aceste proteste au participat reprezen­tanţii timişeni ai celor două organizaţii sindicale din sistemul educaţional. „Am participat la acţiunile de protest cu 24 de cadre didactice din Timiş. Deocamdată, lipsesc măsurile con­crete pe care Guvernul ar fi trebuit să le ia în urma acestor acţiuni. Ni s-a spus doar că Guvernul este animat de bune intenţii în privinţa finanţării Educaţiei. Însă până acum nu am avut parte decât de vorbe şi promisiuni. Faptele concrete lipsesc cu desăvârşire”, spu­ne Virgil Popescu, liderul Sindica­tului „Spiru Haret” Timiş.

Print Friendly, PDF & Email